HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen positiv till kommunal bostadsförmedling

Nyheter Hyresgästföreningen i norra Skåne är positiv till att inrätta en kommunal bostadsförmedling i Helsingborg. Också Helsingborgshem ser flera fördelar med en gemensam marknadsplats.
Frågan om en kommunal bostadsförmedling i Helsingborg blir allt hetare.Foto: Petra Martinsson

Frågan om en kommunal bostadsförmedling i Helsingborg blir allt hetare. I slutet av februari ska kommunfullmäktige i Helsingborg behandla en motion om att inrätta en kommunal bostadsförmedling. Det är de rödgröna partierna (S, MP, V) som har väckt frågan. Både Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem ställer sig bakom idén om en gemensam plattform för uthyrning av hyresrätter.

− För de som söker lägenhet kan det idag vara svårt att få en överblick av det som finns, framför allt om man är ny i stan. Det finns ingen given dörr in. En kommunal bostadsförmedling skulle förenkla, säger Peter Olsén vid Hyresgästföreningen Region norra Skåne.

Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Men det bygger på att alla privata fastighetsägare är med på banan, menar han.

− Om bara Helsingborgshem puttar in lägenheter i kön finns det ingen vits med den, och de har ju redan ett fungerande kösystem. Det borde dock nu också ligga i fastighetsbranschens intresse.

Tidigare hade nästan alla städer en kommunal organisation för att förmedla hyresrätterna i staden. De började försvinna i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Läs ocksåHär är temperaturen du behöver uthärda hemma

− De lade ned av ideologiska skäl men också för att de kunde fungera dåligt. Privata ägare höll på sina lägenheter och ville förmedla dem själva, säger Peter Olsén.

Helsingborgshem har nu skriftligt yttrat sig om motionen och skriver att en gemensam ”marknadsplats” skulle underlätta för bostadssökande och att en sådan också skulle stärka varumärket ”Familjen Helsingborg”, som är ett gemensamt varumärkesnamn för ett tiotal skånska kommuner.

− Jag tror att det skulle vara bra med en gemensam marknadsplats, en plats som skulle göra det lätt för sökande att hitta. Om det sedan är en kommunal bostadsförmedling eller hur det kan se ut skulle jag vilja titta närmare på. Det är en fördel om flera kommuner i nordvästra Skåne är med, som kan ses som en bostadsmarknad, säger Helsingborgshems vd Jonas Hansson.

Läs ocksåPedofilmisstänkt har gjort vissa erkännanden – yngsta offret två år

Jonas Hansson har fått i uppdrag av sin styrelse att utreda förutsättningarna för en gemensam marknadsplats för hyresrätterna och har börjat prata med berörda fastighetsägare och kommuner. Nu hoppas han också få uppdraget av politikerna i kommunfullmäktige.

− Det är helt avgörande att få med sig många fastighetsägare, annars faller det, säger Jonas Hansson.

Hur lång tid det skulle ta att komma fram till ett eventuellt förslag vill eller kan han inte säga.

− En bred förankring är mycket viktigare än hur lång tid det tar.

Läs också Rekordsiffror för bostadsförmedlingen Brister och för hög hyra är hyresgästens främsta problem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.