Annons

Hyresgästföreningen ska driva fall om misstänkt diskriminering

Uppsala Hyresgästföreningen ska för första gången börja driva ärenden som handlar om bostadsdiskriminering. ”De fall som har kommit in till DO är bara toppen på ett isberg”, säger Alexander Kuzmicki, juridikchef för Hyresgästföreningen i regionerna Aros-Gävle och Mitt.

Satsningen är en del av Hyresgästföreningens framtidsprogram, där målsättningen är att bli en bredare samhällsaktör som betyder mer för medlemmarna.

Alexander Kuzmicki, chef för Hyresgästföreningens juridiska enhet i region Aros-Gävle och region Mitt.

– Utifrån framtidsprogrammet förtydligade vi nyligen bland juridikcheferna att vi skulle arbeta med frågan om bostadsdiskriminering. I samband med det lyfte jag att Nationella rådgivningen och Medlemscenter borde få utbildning för att kunna fånga upp misstänkta fall av diskriminering, säger Alexander Kuzmicki.

Under hösten har en utbildningsdag hållits för Nationella rådgivningen i Uppsala och en för Medlemscenter i Örebro. Dessutom har jurister och handläggare i Uppsala haft ett utbildningspass.

Annons

Utbildningen leddes av Johanna Ingemarsson, jurist på organisationen Malmö mot diskriminering, och innehöll moment som genomgång av diskrimineringsgrunderna, typfall, bevisvärdering och diskussioner utifrån verkliga fall.

– Nu hoppas vi kunna identifiera de fall där diskriminering kan ha skett. På väldigt kort tid har vi tittat på fyra ärenden där det finns misstanke om diskriminering. Vi räknar med att juridiskt driva vårt första diskrimineringsärende inom loppet av nästa år, säger Alexander Kuzmicki.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tidigare är det i stort sett bara Diskrimineringsombudsmannen (DO) som har drivit fall om bostadsdiskriminering, men ärendena har varit få i förhållande till hur vanligt diskriminering verkar vara. 2010 genomförde Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet på uppdrag av DO en studie som tydligt visade att bostadssökande som uppfattas som romer, muslimer, personer med utländsk bakgrund, personer med funktionsnedsättning eller homosexuella riskerar att behandlas sämre.

Annons

– Sedan dess har bostadsmarknaden förändrats och ju svårare det är att få tag på en bostad, desto större är sannolikheten för diskriminering. De fall som har kommit in till DO är bara toppen på ett isberg och många vet inte ens om att de blir diskriminerade. Därför är det viktigt att vi sänder en tydlig och stark signal till hyresvärdarna att vi inte accepterar diskriminering, säger Alexander Kuzmicki.

Fakta: Diskrimineringslagen
  • Diskrimineringslagen omfattar diskriminering på grund av kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.
  • Inom bostadsområdet kan det till exempel handla om att man nekas ett hyreskontrakt, att någon annan får gå före i bostadskön, eftersatt renovering eller att man utsätts för sexuella trakasserier.
  • Ideella föreningar som enligt sina stadgar ska ta till vara sina medlemmars intressen får föra talan i domstol för enskilda personer som vill det.
Läs också Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.