Annons

Hyresgästföreningens ordförande avgår i förtid

Nyheter Barbro Engman, 65, lämnar sin post som förbundsordförande i Hyresgästföreningen – två år för tidigt. För Hem & Hyra berättar hon varför.

Som första tidning i Sverige kan Hem & Hyra avslöja att Barbro Engman – Hyresgästföreningens ordförande sedan millennieskiftet – på eget initiativ väljer att avgå.

Beslutet har vuxit fram under en längre tid, och hon kommer att sitta kvar på sin stol tills föreningen utser en ny ordförande under förbundsstämman i Visby i mitten av juni.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Hon har då varit ordförande 14 år i sträck.

– Det här är ett eget beslut jag fattat själv, både av omsorg till organisationen och till mig själv. Anledningen till att jag berättar det nu är att valberedningen i god tid vill ha in namnförslag på efterträdare.

Varför kommer beskedet nu?

Läs ocksåEfter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

– Därför att det är ett bra läge. Nästa år är valår och då kommer det nya beslutshavare, vilket innebär att man ändå måste jobba upp nya nätverk i föreningen.

Det är inte åldern som börjar ta ut sin rätt?

– Åldern är inget hinder. Men det känns som att organisationen mår bra av att det kommer in nytt syre i blodomloppet. Det finns inget självändamål i att vara ordförande en lång tid. Och när man suttit i 14 år ska man börja fundera lite: har man rätt perspektiv och de rätta nätverken?

Läs ocksåEfter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäktEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Börjar du tvivla på din egen kompetens?

– Nej, det är inte vad saken handlar om. Det är alltid sunt att efter så här lång tid fråga sig om kan behöva någon som ser saker med andra glasögon. Även om mina glasögon fungerat bra är det ibland nödvändigt att få in personer med annan erfarenhet och bakgrund.

Annons

Vilka egenskaper vill du se hos din efterträdare?

– Det ska vara en mycket sammansatt person, för Hyresgästföreningen är en sammansatt organisation. Jobbet är en väldig blandning av politik, juridik och ekonomi. Man vet aldrig vilka frågor som dyker upp. Vad är det som driver frågorna och åt vilket håll ska vi gå? Omvärlden utgör ett ständigt pussel.

Har du någon egen favoritkandidat?

– Nej, det har jag inte. Och skulle jag ha det så berättar jag inte. Man måste ge folk en ärlig chans, då kan man inte förstöra deras möjligheter genom att annonsera en favorit.

Du är en stark ledare som blivit vald enhälligt gång på gång. Är du rädd för att det bildats ett vakuum under dig?

– En svår fråga. Jag tror att vi just nu har ett manus med en viss uppsättning rollinnehavare. Men manuset kommer att förändras i takt med de personer som tar vid. Hyresgästföreningen skulle aldrig överleva om man inte ägnade mycket tid åt förankring och arbetade mot samma mål.

Vad har du bidragit med till Hyresgästföreningen?

– Jag tycker att jag är ganska entusiastisk och lite positivt lagd. Vanligtvis tror jag att saker och ting går att fixa i slutändan. 

Är du orolig för hur föreningen ska klara sig utan dig?

Annons

– Inte alls. Hyresgästföreningen firar snart 100 år och har haft en förmåga att kravla sig stärkt över årtiondena. Och nu har vi dessutom fått in fler unga i föreningen än på länge.

Vilka blir föreningens viktigaste frågor i din frånvaro?

– Det är nästan omöjligt att bara välja en fråga. Bostadspolitik är som dominobrickor – allt hänger ihop. Jag hoppas verkligen att boendefrågan tar sig till valet. Och i en tid när nästan allt fokus ligger på att bygga nytt bör vi fundera över hur vi ska använda de miljoner lägenheter vi har i dag. Framtidens boende är så att säga redan byggt.

Slutligen, vad kommer du att hitta på nu?

– Sanningen är att jag inte vet. Jag hade gärna återupptagit mina universitetsstudier, och som alla vet älskar jag handarbete. Men i slutändan har jag svårt att tro att jag inte skulle hitta något som är samhällsengagerande.

Du kommer alltså inte att ha någonting att göra med Hyresgästföreningen framöver?

– Nej. Ska man gå ska man gå på riktigt. Min efterträdare måste få ha chans att jobba sig upp på sitt eget sätt.

Fakta: Barbro Engman

Gör: Förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

Bor: Hyresrätt i Stockholm.

Född: 1948 i Husby i Dalarna.

Karriär:

Avdelningsordförande, Försäkringsanställdas förbund Stockholm (1971-1977)
Ledamot kommunfullmäktige i Stockholm (1973-1974) 
Riksdagsledamot för Socialdemokraterna (1974-1979) 
Försäkringskassan i Stockholm och Dalarna (1968-1994)
Hälsoplanerare, landstinget (1993-1995)
Chef missbruksvård, Prokrami Säter (1994-1996)
Socialdemokratisk ledamot för landstinget Dalarna (1994-1998)
Utredare i barnpsykiatri, Landstinget Dalarna (1996-1997)
Försteombudsman för Hyresgästföreningen Dalarna (1997-2000)
Förbundsrdförande för Hyresgästföreningen (2000-2014)

Fakta: Lars-Åke Larsson, ledamot i valberedningen:

Barbro har meddelat sin avgång – vad händer nu?– Vi har redan börjat arbeta aktivt med att hitta en ersättare. Så fort beslutet blivit offentligt kommer vi att samla in namnförslag från alla håll i organisationen.

Ni har till juni på er – hinner ni hitta en lämplig ersättare?– Ja, utan tvekan. Det vore konstigt om vi bland våra drygt 500 000 medlemmar inte kunde hitta någon lämplig kandidat till ordförandeposten.

Hur har Barbro Engman skött sitt jobb som ordförande?– För egen del kan jag bara säga att hon har samlat och styrt organisationen på ett oerhört bra sätt. Hon är en stor del till att Hyresgästföreningen är så stark som den är i dag.

Läs också Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde" Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga" Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.