Hyreshöjningar på knappt tre procent
Göran Svensson, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen är hyfsat nöjd med nivåerna på de 26 överenskommelser om hyrorna som hittills träffats – med några undantag. Uppgörelsen med Kalmarhem, som innebär en höjning på 4,20 procent tycker han är i högsta laget.
Lågkonjunkturen har enligt Göran Svensson spelat in på två sätt under hyresförhandlingarna.
– Dels genom att när bostadsbolagens kom med sina yrkanden rådde det stor osäkerhet vart räntenivåerna var på väg, dels genom att kostnaderna för att reparera och underhålla husen kommer att sjunka. Redan nu kan vi se att bolagen får in fler svar från byggföretagen när det görs upphandlingar. Det borde göra att vi kan få ner allmännyttornas hyreskrav.
Miljonprogrammets enorma underhållsbehov tycker inte Göran Svensson bör spela in på hyresförhandlingarna. Han tror att regeringen kommer att bidra med medel till miljonprogramsrenovering – trots att bostadsminister Mats Odell (kd) hittills har sagt nej.
– När arbetslösheten inom byggsektorn ökar tror jag att regeringen kommer att skjuta till pengar, säger Göran Svensson.
Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på Sabo, de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, tycker det är lite tidigt att säga något om slutresultatet av hyresförhandlingarna. De hyror som är klara motsvarar ju bara omkring tio procent av de omkring 770 000 allmännyttiga lägenheterna som omfattas av statistiken.
– Det osäkra ränteläget gör att det är svårt att säga vilka hyreskrav bostadsföretagen behöver få igenom. Minskade entreprenadkostnader skulle innebära att bostadsföretagen får mer för pengarna, knappast lägre hyreshöjningar. Det finns ett stort underhållsbehov, säger Roland Sernlind.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.