Hyreshöjningarna de lägsta på tio år

Nyheter Strax under 70 procent av landets hyresgäster har fått årets hyra färdigförhandlad. Och de flesta får ett positivt besked – höjningarna har inte varit så låga på väldigt länge.

Inför årets hyresförhandlingar har Hyresgästföreningen analyserat den svenska samhällsekonomin samt gjort en kartläggning av bostadsbolagens ekonomi. 

Slutsatsen blev att det sällan varit så lönsamt att äga fastigheter än just nu. Avkastningen är rekordhög, räntorna rekordlåga och vinsterna större än någonsin.

Läs ocksåDe hotades av en av landets högsta hyreshöjningar – nu är hyrorna klaraGatuvy över centrala Knivsta. Blomsterplantering i kruka i förgrunden. Ett orange och ett gult flerbostadshus i bakgrunden.

Och att det är goda tider för hyresvärdarna syns när hyran för två tredjedelar av landets hyresgäster är överenskommen. Inom det allmännyttiga beståndet har hyreshöjningen i snitt blivit 0,6 procent, medan privatvärdarna höjt hyran med 0,68 procent.

Nivån är den lägsta på tio år.

– För hyresgästerna är det goda nyheter att förhandlingsöverenskommelserna ligger på så pass rimliga nivåer, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyranNiclas Sundell, Hyresgästföreningen och Sebastian Ländin, Urban Rights.

Enligt IPD Svenskt Fastighetsindex var avkastningen för bostadsfastigheter i Stockholm 14,7 procent förra året. Det gör Stockholm till den fjärde bästa staden i världen att äga bostäder i, om man vill tjäna rejält med pengar.

– Den förhållandevis låga nivån på årets hyresöverenskommelser bekräftar vår bild av läget. Det är dags för landets hyresgäster att få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna, säger Erik Elmgren.

Totalt har 85 procent av lägenheterna hos kommunala värdar fått sina nya hyror. Hos privatvärdarna är mindre än hälften klara. Orsaken är bland annat ett stort antal strandade förhandlingar, vilket Hem & Hyra tidigare skrivit om.

Läs ocksåDroppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"En kvinna tar ut tvätt ur en tvättmaskin. En annan kvinna står bredvid.
Läs också Kritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas internt Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.