Annons

Hyreshöjningarna de lägsta på tio år

Nyheter Strax under 70 procent av landets hyresgäster har fått årets hyra färdigförhandlad. Och de flesta får ett positivt besked – höjningarna har inte varit så låga på väldigt länge.

Inför årets hyresförhandlingar har Hyresgästföreningen analyserat den svenska samhällsekonomin samt gjort en kartläggning av bostadsbolagens ekonomi. 

Slutsatsen blev att det sällan varit så lönsamt att äga fastigheter än just nu. Avkastningen är rekordhög, räntorna rekordlåga och vinsterna större än någonsin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och att det är goda tider för hyresvärdarna syns när hyran för två tredjedelar av landets hyresgäster är överenskommen. Inom det allmännyttiga beståndet har hyreshöjningen i snitt blivit 0,6 procent, medan privatvärdarna höjt hyran med 0,68 procent.

Nivån är den lägsta på tio år.

Annons

– För hyresgästerna är det goda nyheter att förhandlingsöverenskommelserna ligger på så pass rimliga nivåer, säger Erik Elmgren, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Enligt IPD Svenskt Fastighetsindex var avkastningen för bostadsfastigheter i Stockholm 14,7 procent förra året. Det gör Stockholm till den fjärde bästa staden i världen att äga bostäder i, om man vill tjäna rejält med pengar.

– Den förhållandevis låga nivån på årets hyresöverenskommelser bekräftar vår bild av läget. Det är dags för landets hyresgäster att få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna, säger Erik Elmgren.

Annons

Totalt har 85 procent av lägenheterna hos kommunala värdar fått sina nya hyror. Hos privatvärdarna är mindre än hälften klara. Orsaken är bland annat ett stort antal strandade förhandlingar, vilket Hem & Hyra tidigare skrivit om.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.