Annons

Hyreshöjningen skjuts upp – så här stor blir den

Linköping Stångåstaden i Linköping höjer hyrorna – tre månader senare än bolaget tänkt sig. Pandemin och diskussionerna om hyrorna bör höjas alls i Linköping försenade förhandlingarna.
Foto: Jenny Knutsson
En lägenhet som i dag kostar 6 000 kronor i månaden blir 52 kronor dyrare när Stångåstaden genomför sin hyreshöjning 1 april.

Kommunala Stångåstaden, som är Östergötlands största hyresvärd, hade begärt att få höja hyrorna från 1 januari. Men Socialdemokraterna i Linköping krävde att bolaget helt skulle låta bli att höja med hänsyn till att många hushåll drabbats ekonomiskt av den pågående pandemin. Även Hyresgästföreningen har uppmanat hyresvärdar att vara återhållsamma med att höja hyrorna i år.

Men vid ett extra styrelsemöte i november beslutade Stångåstaden att ändå förhandla med Hyresgästföreningen om en höjning. Då hade dock processen försenats och när parterna hade sitt första möte hade 1 januari redan passerats. Till sist enades man om en hyreshöjning på 0,87 procent från den 1 april, vilket i kronor innebär ett påslag på 52 kronor för den som i dag har en hyra på 6 000 kronor i månaden.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

— Det är klart att vi hade varit nöjdare om bolaget valt att avstå från att begära hyreshöjning. Men jag tycker att nivån är rimlig utifrån vad vi kan förvänta oss att kostnadsökningarna blir i Linköping 2021, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Han är framför allt nöjd med att hyresgästerna inte behöver betala någonting retroaktivt.

Även Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist tycker att nivån är rimlig.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

— Vi förstår att det är speciella tider. Det är okej att det blir från 1 april, säger han.

Stångåstaden och Hyresgästföreningen har de senaste åren haft kämpigt att komma överens om de årliga hyreshöjningarna. Två år i rad har man fått be den centrala Hyresmarknadskommittén om hjälp att bestämma nivån. Men i år, då förhandlingarna skedde digitalt, lyckades parterna enas på egen hand.

Fredrik Törnqvist vill inte spekulera i vad det kan bero på men säger:

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

— Det gick mycket bättre i år, vi hade större samförstånd. Vi får hoppas att det håller i sig.

Även Benny Andersson tycker att det är svårt att uttala sig om orsaken men tror att det faktum att hyrorna redan var klara hos en annan stor Linköpingsvärd, Victoria park, spelade roll. Där blev höjningen 0,87 procent från 1 januari.

Annons

— Det är en referens som vi hade med oss in i diskussionerna och som är baserad på de förväntade kostnadsökningarna för förvaltning av hyresfastigheter i Linköping generellt.

Vare sig Fredrik Törnqvist eller Benny Andersson vill kommentera hur det ursprungliga yrkandet såg ut, men Hem & Hyra erfar att Stångåstaden begärde att få höja 1,5 procent.

Stångåstaden äger och förvaltar sammanlagt 18 300 lägenheter och uppgörelsen omfattar cirka 14 000 av dessa. Övriga, som framför allt är studentlägenheter, förhandlas separat.

Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.