Annons

Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar

Halmstad När Willhem i Halmstad strandade förhandlingarna förra året lämnades hyresgästerna ovetande om hur hög deras hyreshöjning skulle bli – i över ett år. Den nya hyran blir en komplex historia för över 2 100 hushåll.
Foto: Privat/ Petra Martinsson
Eva Hultberg var en av hyresgästerna i Halmstad som fortsatte betala sin gamla hyra när hennes värd höjde hyran utan en överenskommelse. Bilden på huset är en genrebild.

Eva Hultberg har fått vänta i 14 månader på att få veta hur mycket hennes hyra ska höjas. Först häromdagen fick hon veta vilken hyreshöjning hennes värd fått igenom: I snitt tre procent 2023 och 5,15 procent i år.

Orsaken är att hennes hyresvärd Willhem valde att direktavisera efter att ha strandat hyresförhandlingarna i början av förra året. Direktavisera är att hyresvärden skickar ut nya hyror trots att ingen överenskommelse finns.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Olika steg i höjningen

När Willhem gjorde detta betalade de flesta den nya hyran men Eva Hultberg och 45 andra gick på Hyresgästföreningens linje att fortsätta betala den gamla. Redan i augusti förra året var hon irriterad när Hem & Hyra pratade med henne. Hon tyckte att det var märkligt att parterna inte kunde lösa hyrestvisten.

När så en överenskommelse var klar började nästa problem. Eftersom hon inte betalat någon hyreshöjning 2023 ska den nu förhandlade hyran betalas detta år i olika steg – vilket verkar ha ställt till det för hyresvärden.

Fel i hyresavin

I alla fall Eva Hultberg har haft problem. Enligt henne har hon ifrågasatt flera hyresavier som Willhem har fått justera. Den första fakturan var otydlig och andra innehöll direkta fel. Bland annat en öresutjämning på hela 158 kronor.

–  Den första avin hade en klumpsumma som de inte kunde förklara, säger hon.

Hon jämför med att få en faktura från ett företag där det inte är specificerat vad som ska betalas.

Annons
Sofie Lindberg, förhandlare på Hyresgästföreningens region för norra Skåne och södra Halland.

Sofie Lindberg är förhandlare på Hyresgästföreningen och enligt henne har processen om de nya hyrorna för 2023 och 2024 varit komplex och från början infekterad. Först behövde parterna också komma överens om 2023 års hyror.

I förhandlingarna tog man hänsyn till faktorer som fastigheternas och lägenheternas standard. De aktuella lägenheterna har också i grunden differentierade hyror – det vill säga ligger på olika nivåer och har olika förutsättningar för storleken på hyreshöjningar.

Vissa får tillbaka pengar

Den direktaviserade hyran 2023 var 3,75 procent men den överenskomna hyresjusteringen för 2023 ligger på i snitt tre procent – alltså något lägre. Då hyresjusteringen för 2024 gäller från första mars kan höjningarna nu totalt variera från 1,4 procent till 8,9 procent.

Hyrorna ska justeras för alla under 2024. De som får höjningar över 5,15 procent får det etappvis. Det finns också de som får procentuella avräkningar på 2024 års hyresjustering.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Willhem äger 2 154 lägenheter i Halmstad.

– Processen har tagit tid men vi vill att det blir rätt och bra, säger Sofie Lindberg.

Mot direktaviseringar

Hon berättar att Hyresgästföreningen fått ta emot flera samtal från hyresgäster som undrat över sin hyra. Inte minst på grund av att Willhem först meddelade hyresgästerna att hyran skulle höjas, men inte med hur mycket, vilket Hallandsposten rapporterat om.

Annons

– Det är Willhems ansvar att berätta och när de först inte gjorde det bidrar det så klart till en oro, säger Sofie Lindberg.

Hyresgästföreningens är emot direktaviseringar.

– Det bör hyresvärdar inte ägna sig åt utan istället förhandla, säger Sofie Lindberg.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Inte minst för att det försvårar kommande förhandlingar eftersom Hyresgästföreningen utgår från förhandlade hyror – och inte hyror som hyresvärdar sätter på egen hand.

De nya hyrorna börjar gälla första mars. Willhem skriver via mejl att de är nöjda med 2024 års överenskommelse men vill i övrigt inte kommentera.

Fakta: Höja hyran utan att den har förhandlats klart - detta är direktavisering
  • När en hyresförhandling strandat råder avtalslöst tillstånd. En del värdar väljer då att gå ut med nya avier till sina hyresgäster med den högre hyran.
  • Om du som hyresgäst betalar den nya högre hyran innebär det att du godkänner höjningen.
  • En hyresgäst kan inte förlora sin lägenhet genom att fortsätta betala den gamla hyran utan värden måste då låta pröva höjningen i hyresnämnden.
  • Är du medlem bör du kontakta Hyresgästföreningen. Då kan du få hjälp av ett ombud i hyresnämnden och behöver inte gå dit själv.

LÄS MER: När värden struntar i att förhandla: Gör så här om du får en direktaviserad hyra!

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.