Annons

Hyresklart i Hedemora

Hedemora Ytterligare en kommunal hyresförhandling är klar i Dalarna. Hedemorabostäders hyresgäster får en hyreshöjning på 0,9 procent nästa år.

Företagets hade yrkat på en hyreshöjning på 2,0 procent men höjningen stannar alltså på mindre än hälften, 0,9 procent.

Hyreshöjningen innebär att en lägenhet på 60 kvadratmeter blir 43 kronor dyrare i månaden.  

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det här är en lösning där båda parter har kompromissat, men det är bättre än att vi strandade förhandlingen. Vi har sett att bolaget har jobbat mycket med underhållet de senaste åren så utvecklingen går åt rätt håll, säger John Oknelid, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Annons

Under veckan beräknas också Hyresgästföreningens förhandlingarna med Gamla Byn i Avesta och Kopparstaden i Falun vara klara och underskrivna av parterna.

Annons
Fakta: Nya Dalahyror

    

Hyran 2015 Procent
Bärkehus 0,5
Ludvikahem 0,5
Rättviksfast 0,5
Hedemorabost 0,9
Fakta: Hyreskrav 2014
Hyreskrav 2014 Procent
Vansbrohem 3,7
Norra Dalarnas fast 3,2
Morastrand 2,8
Tunabyggen 2,9
Gamla Byn 2,9
Läs också Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Hyresklart i Hedemora

Dalarna ​Hyran hos kommunala Hedemorabostäder är nu klar. Från 1 mars höjs hyrorna med 2,3 procent.

​Hedemorabostäder är det kommunala bostadsföretag i Dalarna som höjt hyrorna mest sedan 2000. Förhandlare Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen i Borlänge, förklarar det med att Hedemora med de gamla bruksorterna Vikmanshyttan, Långshyttan och Garpenberg, skjutit hyreshöjningar framför sig från de svåra åren på 1990-talet.

– När gruvor och industrier lades ned valde många kommunala bostadsföretag att försöka rädda det som räddas kunde och lät bli att höja hyran. Det måste de ta igen under 2000-talet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Många av de kommunala bostadsbolagen har också skjutit upp renoveringar. För att de ska klara det tror Marcus Kjellin att det kommer att behövas statligt stöd.

Annons

Årets höjning i Hedemora ligger ungefär i mitten på listan av de hittills 14 kommuner i Dalarna som förhandlat färdigt om hyran för 2011.

Smedjebacken höjer minst i år och Morastrand höjer mest. Morastrand är det allmännyttiga bostadsföretag som hade den lägsta hyreshöjningen mellan år 2000 och 2010.

Annons
Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.
Fakta: Hyresklart i Dalarna

Smedjebacken     1,7 procentFalun                      1,9 procentAvesta                     2,1 procentLeksand                 2,2 procentMalung                   2,2 procentOrsa                        2,2 procentGagnef                   2,3 procentHedemora             2,3 procentSäter                       2,5 procentLudvika                   2,5 procentVansbro                 2,5 procentBorlänge                2,5 procentÄlvdalen                 2,9 procent
Mora                        3,1 procent

 

Läs också Nya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igen Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med” Striden om hyrorna: Förhandlingar strandade – osäkert läge för hyresgäster i Malmö Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.