Annons

Hyresklart i Hedemora

Hedemora Ytterligare en kommunal hyresförhandling är klar i Dalarna. Hedemorabostäders hyresgäster får en hyreshöjning på 0,9 procent nästa år.

Företagets hade yrkat på en hyreshöjning på 2,0 procent men höjningen stannar alltså på mindre än hälften, 0,9 procent.

Hyreshöjningen innebär att en lägenhet på 60 kvadratmeter blir 43 kronor dyrare i månaden.  

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

– Det här är en lösning där båda parter har kompromissat, men det är bättre än att vi strandade förhandlingen. Vi har sett att bolaget har jobbat mycket med underhållet de senaste åren så utvecklingen går åt rätt håll, säger John Oknelid, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.

Annons

Under veckan beräknas också Hyresgästföreningens förhandlingarna med Gamla Byn i Avesta och Kopparstaden i Falun vara klara och underskrivna av parterna.

Annons
Fakta: Nya Dalahyror

    

Hyran 2015 Procent
Bärkehus 0,5
Ludvikahem 0,5
Rättviksfast 0,5
Hedemorabost 0,9
Fakta: Hyreskrav 2014
Hyreskrav 2014 Procent
Vansbrohem 3,7
Norra Dalarnas fast 3,2
Morastrand 2,8
Tunabyggen 2,9
Gamla Byn 2,9
Läs också Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta” Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag"

Hyresklart i Hedemora

Dalarna ​Hyran hos kommunala Hedemorabostäder är nu klar. Från 1 mars höjs hyrorna med 2,3 procent.

​Hedemorabostäder är det kommunala bostadsföretag i Dalarna som höjt hyrorna mest sedan 2000. Förhandlare Marcus Kjellin på Hyresgästföreningen i Borlänge, förklarar det med att Hedemora med de gamla bruksorterna Vikmanshyttan, Långshyttan och Garpenberg, skjutit hyreshöjningar framför sig från de svåra åren på 1990-talet.

– När gruvor och industrier lades ned valde många kommunala bostadsföretag att försöka rädda det som räddas kunde och lät bli att höja hyran. Det måste de ta igen under 2000-talet.

Läs ocksåHyresgästen Anne-Li om Uppsalahems hyreskrav: ”Det är bedrövligt”En tudelad bild. Den t v föreställer Uppsalahems kontor. En gul husfasd md en trappa upp till entrén. Till vänster i bilden syns loggan på husfasaden. Bilden till höger är en porträttbild på en kvinna runt 60 år. Hon har mörkt, långt mittbenat hår och svarta rektangulära glasögon med rundade hörn. Hon tittar in i kameran.

Många av de kommunala bostadsbolagen har också skjutit upp renoveringar. För att de ska klara det tror Marcus Kjellin att det kommer att behövas statligt stöd.

Annons

Årets höjning i Hedemora ligger ungefär i mitten på listan av de hittills 14 kommuner i Dalarna som förhandlat färdigt om hyran för 2011.

Smedjebacken höjer minst i år och Morastrand höjer mest. Morastrand är det allmännyttiga bostadsföretag som hade den lägsta hyreshöjningen mellan år 2000 och 2010.

Annons
Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.
Fakta: Hyresklart i Dalarna

Smedjebacken     1,7 procentFalun                      1,9 procentAvesta                     2,1 procentLeksand                 2,2 procentMalung                   2,2 procentOrsa                        2,2 procentGagnef                   2,3 procentHedemora             2,3 procentSäter                       2,5 procentLudvika                   2,5 procentVansbro                 2,5 procentBorlänge                2,5 procentÄlvdalen                 2,9 procent
Mora                        3,1 procent

 

Läs också Värden som tröttnade på Fastighetsägarna – "Krav som hyresgästerna inte har råd med" Rekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.