Annons

Hyreskrav på över 13 procent väcker oro i Hällevadsholm

Munkedal Vad är en rimlig hyra för Vässjebostäders lägenheter i Hällevadsholm? Det ska hyresnämnden i Göteborg avgöra. Värden vill höja hyran med 13,3 procent. "Orimligt", tycker Hyresgästföreningen.
Foto: Karin Gistedt/AnnaKarin Löwendahl
Hyresnämnden i Göteborg kommer att avgöra om Vässje Bostäder får höja hyran med cirka 15 procent för sina hyresgäster i Hällevadsholm.

De gammelrosa trähusen på Stenvägen i Hällevadsholm rymmer totalt 36 hyresrätter. Husen byggdes i början av 1990-talet och ägs sedan tre år tillbaka är Vässje Bostäder AB. Nu vill bolaget höja hyran med 13,3 procent.

– Det är ett orimligt krav. Jag trivs här, men varken standarden eller det geografiska läget gör det rimligt att höja hyran så mycket, säger en hyresgäst som Hem & Hyra talar med.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För hen skulle den föreslagna höjningen innebära att hyran höjdes från cirka 5 200 kronor i månaden till 5 900.

– Jag tycker att det är oetiskt att försöka driva igenom en sådan höjning just nu. När coronaviruset gör att folk riskerar att förlora jobbet och få svårt att betala redan som det är, säger hen.

Och hyresgästen är inte ensam om att protestera. När Vässjebostäder, företrädd av branschorganisationen Fastighetsägarna, försökte göra upp med Hyresgästföreningen slutade förhandlingen i oenighet.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Daniel Nyström äger och driver Vässjebostäder. Han säger att det var Munkedals kommuns höjning av renhållningstaxan som fick honom att fundera på en hyreshöjning utöver de årliga höjningarna.

Annons

– För oss innebar de höjda sopavgifterna ökade utgifter med omkring 100 000 kronor per år. Det var när den höjningen kom som jag ville jämföra våra hyror med hyrorna för andra, likvärdiga, lägenheter i kommunen, säger Daniel Nyström.

Enligt Nyström visar bolagets jämförelse att hyresrätter, med liknande standard, i både Dingle och Munkedal har en högre hyra. Hyresrätter som ägs och förvaltas av det kommunala bostadsbolaget Munkbo. Därför vill han nu höja hyran med cirka 15 procent.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Men på Hyresgästföreningen säger man nej.

– Vi anser inte att det finns tillräckligt med likvärdiga jämförelselägenheter som motiverar en så stor hyreshöjning, säger Jakob Agirman, förhandlare på Hyresgästföreningen.

”Vi anser inte att det finns tillräckligt med likvärdiga jämförelselägenheter som motiverar en så stor hyreshöjning”, säger Jakob Agirman, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Ärendet kommer nu att avgöras av Hyres- och arrendenämnden i Göteborg. Men avgörandet kan komma att dröja.

Annons

– Vi vet inget säkert, men troligen blir det förhandling mot slutet av året eller i början av nästa år beroende på hur situationen ser ut med pandemin, säger Jakob Agirman.

Daniel Nyström tycker att det är bra att ärendet prövas rättsligt. På frågan om hur han ser på sina hyresgästers betalningsmöjligheter med tanke på coronakrisen svarar han så här:

– Vi tar redan i dag hänsyn till om våra hyresgäster får svårt att betala hyran om de till exempel förlorar jobbet på grund av coronakrisen. Jag har redan hjälpt hyresgäster som kan behöva skjuta på sin hyresbetalning. Skulle det gälla någon på Stenvägen så ska vi hjälpa även dem. Men då måste jag få en återkoppling om att det behövs. Sedan är många av hyresgästerna just i det här området pensionärer och eftersom de lever på pension tror jag inte att deras inkomst kommer att påverkas så mycket av pandemin.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.