Annons

Hyreskrav på över fyra procent i innerstan

Stockholm Fastighetsägarna vill ha mellan 2,3 och 4,2 procents högre hyror nästa år. Mest vill de höja i innerstan.

Standard och förvaltningskvalitet ska få större betydelse för hyran, tycker Fastighetsägarna i Stockholm.

– Hyressättningen i Stockholms stad speglar inte hyresgästernas uppfattning om olika områdens attraktivitet utan byggåret är fortfarande den viktigaste faktorn för hyressättningen. Framöver måste också fastighetens och lägenhetens standard och förvaltningskvaliteten påverka hyran i betydligt större utsträckning än i dag säger Christer Jansson, vd för Fastighetsägarna Stockholm, i ett pressmeddelande.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyreskravet följer den karta som tagits fram i arbetet med Stockholmsmodellen, där olika stadsdelar fått bokstäver från A till K.

Annons
  • A-B  4,2 procent
  • C-D  3,7 procent
  • E-F  3,2 procent
  • G-H  2,8 procent
  • J-K  2,3 procent

Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm, Terje Gunnarson, tycker att det är slående att yrkandet bara gör skillnad på läget.

– De säger sig vilja förhandla utifrån förvaltningskvalitet, ändå det bara om läget. Det finns redan skillnader beroende på läge. Vi har försökt få dem att skriva in sina egna etiska riktlinjer, men de har hittills nekat, säger han.

Läs ocksåSkyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent

Nu väntar förhandlingar om ett ramavtal. Kommer man inte i mål är det förhandlingar med varje fastighetsägare som väntar.

Annons

– Vi är rejält rustade. Vi jobbar alltid med kvaliteten och man måste ställa kritiken i relation till att vi har 5 000 förhandlingsordningar. Det pågår alltid en kompetensutveckling, men vi gör inget särskilt för att Fastighetsägarna gnäller, säger Terje Gunnarson, och syftar på de brister som Hyresgästföreningen anklagats för.

Fakta: Teckenförklaring

A: City, Gamla stan, Riddarholmen, Gärdet, Ladugårdsgärdet, Norrmalm, Vasastan, Södermalm, Reimersholme, Långholmen, Södra Djurgården, Skeppsholmen, Beckholmen, Östermalm, Östra Kungsholmen

B: Hammarby Sjöstad, Ruddammen, Västra Kungsholmen, Lilla Essingen

C: Danviksklippan, Hjorthagen, Stora Essingen, Gröndal, Liljeholmen, Årstadal, Gullmarsplan, Globen

D: Norra Djurgården, Ekhagen, Frescati, Gamla Enskede, Enskede Gård, Enskedefältet, Johanneshov, Hammarbyhöjden, Björkhagen, Årsta, Midsommarkransen, Aspudden

E: Hägerstensåsen, Hägersten, Västertorp, Mälarhöjden

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.