Annons

Hyresnämnden stoppar renovering

Östermalm Hyresnämnden säger nej till delar av en omfattande renovering av ett hyreshus på Östermalm i Stockholm.

Enligt Hyresgästföreningens jurist Monicka Sparrman är det ovanligt att hyresnämnden helt eller delvis avslår en hyresvärds begäran om renovering.
– I det här fallet handlar det om ganska omfattande planlösningsförändringar och då måste hyresvärden bevisa att dessa skapar ett mervärde för hyresgästerna. När värden inte lyckas göra det, blir det avslag.

Är du överraskad?
– Jag hade förhoppningar om att det skulle bli så här, men man kan aldrig vara säker, säger Monicka Sparrman.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Målet gäller en fastighet på Östermalm i Stockholms från 1893 som ägs av Tyska Sankta Gertruds församling. I huset finns det elva bostadslägenheter och fyra lokaler. Enligt värden behöver fastigheten moderniseras och lägenheternas standard höjas. Livslängden på de tekniska installationerna har uppnåtts. Bland annat avloppsledningar, tätskikt i våtrum, fönster, hissar och ventilationssystem har brister. Elinstallationerna är gamla, slitna och uppfyller inte dagens krav. Badrummen är små och otillräckliga.

Värden vill dessutom förse flera av lägenheterna med balkong.

Annons

Hyresgästerna motsätter sig en renovering. De anser att byggnaden, som är grönklassad, har ett högt kulturhistoriskt värde vilket kräver extra stor varsamhet.
En så kallad grönklassning innebär att inga ingrepp i byggnaden får göras som ur kulturhistorisk synvinkel är ovarsamma, negativa för stadsbilden eller som förvanskar kulturhistoriska värden.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Enligt hyresgästerna strider flera av de åtgärder som värden vill genomföra dessutom mot plan- och bygglagen.

Hyresnämnden konstaterar att det behöver ske ett stambyte i fastigheten och att det inte råder någon konflikt om just det. Nämnden anser också att flera av de åtgärder och ombyggnader som värden vill genomföra är rimliga. Dock inte alla. Bland annat säger nämnden nej till begäran om att få bygga om några av badrummen, placera en rörslits i ett sovrum, stänga en kökspassage och att flytta ett badrum.

Annons

Både hyresgästerna och värden har överklagat hyresnämnden beslut till hovrätten.
 

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.
Läs också Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.