Annons

Hyresnämnden stoppar renovering

Östermalm Hyresnämnden säger nej till delar av en omfattande renovering av ett hyreshus på Östermalm i Stockholm.

Enligt Hyresgästföreningens jurist Monicka Sparrman är det ovanligt att hyresnämnden helt eller delvis avslår en hyresvärds begäran om renovering.
– I det här fallet handlar det om ganska omfattande planlösningsförändringar och då måste hyresvärden bevisa att dessa skapar ett mervärde för hyresgästerna. När värden inte lyckas göra det, blir det avslag.

Är du överraskad?
– Jag hade förhoppningar om att det skulle bli så här, men man kan aldrig vara säker, säger Monicka Sparrman.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Målet gäller en fastighet på Östermalm i Stockholms från 1893 som ägs av Tyska Sankta Gertruds församling. I huset finns det elva bostadslägenheter och fyra lokaler. Enligt värden behöver fastigheten moderniseras och lägenheternas standard höjas. Livslängden på de tekniska installationerna har uppnåtts. Bland annat avloppsledningar, tätskikt i våtrum, fönster, hissar och ventilationssystem har brister. Elinstallationerna är gamla, slitna och uppfyller inte dagens krav. Badrummen är små och otillräckliga.

Värden vill dessutom förse flera av lägenheterna med balkong.

Annons

Hyresgästerna motsätter sig en renovering. De anser att byggnaden, som är grönklassad, har ett högt kulturhistoriskt värde vilket kräver extra stor varsamhet.
En så kallad grönklassning innebär att inga ingrepp i byggnaden får göras som ur kulturhistorisk synvinkel är ovarsamma, negativa för stadsbilden eller som förvanskar kulturhistoriska värden.

Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Enligt hyresgästerna strider flera av de åtgärder som värden vill genomföra dessutom mot plan- och bygglagen.

Hyresnämnden konstaterar att det behöver ske ett stambyte i fastigheten och att det inte råder någon konflikt om just det. Nämnden anser också att flera av de åtgärder och ombyggnader som värden vill genomföra är rimliga. Dock inte alla. Bland annat säger nämnden nej till begäran om att få bygga om några av badrummen, placera en rörslits i ett sovrum, stänga en kökspassage och att flytta ett badrum.

Annons

Både hyresgästerna och värden har överklagat hyresnämnden beslut till hovrätten.
 

Läs ocksåGrannar har gått samman: vill vräka mamman till kriminell sonÖrebrobostäders skylt i rött och en bild på personer som representerar grannar.
Läs också Osäkert hur mycket som får vara kvar av Evas och Carolines grönskande uteplatser – kräver möte med Rikshem Hyresgäst får tillbaka 100 000 kronor – värden hade tagit ut dubbel hyra i ett och ett halvt år Kvinnan satt häktad – missade förhandling och blev av med lägenheten: ”Svårt styra upp livet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.