Hyresnämnden stoppar renovering
Enligt Hyresgästföreningens jurist Monicka Sparrman är det ovanligt att hyresnämnden helt eller delvis avslår en hyresvärds begäran om renovering.
– I det här fallet handlar det om ganska omfattande planlösningsförändringar och då måste hyresvärden bevisa att dessa skapar ett mervärde för hyresgästerna. När värden inte lyckas göra det, blir det avslag.
Är du överraskad?
– Jag hade förhoppningar om att det skulle bli så här, men man kan aldrig vara säker, säger Monicka Sparrman.
Målet gäller en fastighet på Östermalm i Stockholms från 1893 som ägs av Tyska Sankta Gertruds församling. I huset finns det elva bostadslägenheter och fyra lokaler. Enligt värden behöver fastigheten moderniseras och lägenheternas standard höjas. Livslängden på de tekniska installationerna har uppnåtts. Bland annat avloppsledningar, tätskikt i våtrum, fönster, hissar och ventilationssystem har brister. Elinstallationerna är gamla, slitna och uppfyller inte dagens krav. Badrummen är små och otillräckliga.
Värden vill dessutom förse flera av lägenheterna med balkong.
Hyresgästerna motsätter sig en renovering. De anser att byggnaden, som är grönklassad, har ett högt kulturhistoriskt värde vilket kräver extra stor varsamhet.
En så kallad grönklassning innebär att inga ingrepp i byggnaden får göras som ur kulturhistorisk synvinkel är ovarsamma, negativa för stadsbilden eller som förvanskar kulturhistoriska värden.
Enligt hyresgästerna strider flera av de åtgärder som värden vill genomföra dessutom mot plan- och bygglagen.
Hyresnämnden konstaterar att det behöver ske ett stambyte i fastigheten och att det inte råder någon konflikt om just det. Nämnden anser också att flera av de åtgärder och ombyggnader som värden vill genomföra är rimliga. Dock inte alla. Bland annat säger nämnden nej till begäran om att få bygga om några av badrummen, placera en rörslits i ett sovrum, stänga en kökspassage och att flytta ett badrum.
Både hyresgästerna och värden har överklagat hyresnämnden beslut till hovrätten.