Hyresrätter ger fler jobb och innovationer
I dag är personalen den viktigaste tillgången i såväl många företag som i stora delar av den offentliga sektorn, men det gäller i ännu högre grad universiteten och deras forskningsavdelningar.
-Det har uppstått en global tävlan om talanger. Precis som fotbollslagen slåss om fotbollsstjärnor, tävlar forskarlag och företag om de stora stjärnorna i sina branscher för att bli mer konkurrenskraftiga, säger Nima Sanandaji, doktor i teknologi vid KTH och författare till rapporten Hyresrättens betydelse för en dynamisk arbetsmarknad.
Han förklarar att hyresrätten är väldigt viktig i det här sammanhanget, eftersom den bidrar till att människor lätt kan flytta dit jobben finns och lätt kan flytta ifrån en ort där arbetstillfällena tryter. Bristen på hyresrätter kan däremot få eftertraktad arbetskraft att tacka nej till erbjudanden om jobb.
-En utländsk expert vill inte bo i en osäker andrahandslägenhet och vill normalt inte heller köpa en bostad om han eller hon kanske bara ska stanna i ett år, säger Nima Sanandaji.
Men det är inte bara högutbildade personer som det råder brist på i landet. Enligt en rapport från Svenskt Näringsliv, som refereras i Hyresgästföreningens sammanställning, är det allra svårast att rekrytera personal inom plåtslageri och VVS-branschen.
Mest omtalad är kanske svårigheten att locka arbetskraft till de växande storstäderna, men enligt samma rapport är problemen ännu större i Västerbottens, Jönköpings och Örebro län. Där upplever mer än sex av tio företag att det är svårt att hitta personal med rätt kompetens. I Stockholms län har drygt hälften av företagen upplevt samma problem.
Stor rörelse på bostadsmarknaden är därför viktigare än någonsin tidigare, enligt Nima Sanandaji. Skälet är att den allt större specialiseringen och de allt snabbare förändringarna i företagen kräver mera rörlig arbetskraft.
-Tidigare fanns många fler enkla jobb som passade många. I dag är arbetsmarknaden mycket mer specialiserad, vilket gör det jätteviktigt att människor lätt kan flytta, säger Nima Sanandaji.
För ungefär ett halvår sedan skrev Riksbanken i en penningpolitisk rapport att dålig matchning av människor och jobb kan ”leda till att företagen har rekryteringsproblem trots att arbetslösheten är hög, eftersom de lediga jobben och de arbetslösa inte finns på samma ställe.”
Möjligheterna att finna boende på en ort är alltså en viktig del av det lokala företagsklimatet, betonar Sanandaji. Svårigheten att hitta attraktivt boende minskar flyttbenägenheten.
Den utbredda pendlingen i Sverige är ett uttryck för den stora bostadsbristen i landet. Statens så kallade Långtidsutredning har visat att den höga andelen pendlare beror på att många inte kan hitta bostäder på den ort de jobbar.
Tillgången på bostäder i allmänhet och hyresrätter i allmänhet handlar också om människors livschanser, konstaterar Sanandaji. Många människors klassresor är geografiska, de flyttar i samband med att de börjar studera eller arbeta. Ibland byter de kanske bara från en förort med dåliga förutsättningar till en med bättre.
-I Sverige finns det ganska få strukturella hinder för att flytta. Den stora svårigheten är oftast att hitta en attraktiv bostad.