Hyressänkning består inte vid ägarbyte
Lägenheten låg bredvid järnvägen och hade störande grannar, på vilket sätt framgår inte av rättshandlingarna. Därför fick hyresgästen från det hon flyttade in år 2000 en rabatt på den framförhandlade hyran.
När fastigheten bytte ägare ville den nya värden minska hyresrabatten. Det föll inte i god jord hos hyresgästen som fortsatte att betala enligt den gamla överenskommelsen.
Värden gick då till hyresnämnden för att få bort hyresgästen. Nämnden beslöt att hyresavtalet upphört att gälla och hyresgästen sade dessutom upp sig själv.
Men frågan om vilket hyra som var den rätta bestod och kom att avgöras i tingsrätten, som beslutade till hyresgästens fördel.
Värden överklagade till hovrätten, som gör en annan bedömning och hyresgästen blir skyldig att betala närmare 13 000 kronor i obetald hyra samt hyresvärdens rättegångskostnader på drygt 2 000 kronor. Rabatten är att se som ett så kallat ensidigt åtagande, som värden kan ta tillbaka utan förhandling, enligt hovrätten, som dock inte var enig i sitt beslut.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.