Annons

Hyrestvist slutade med 85 000 i retroaktiv hyreshöjning

Stockholm En hyreshöjning på 40 procent. Det blev följden av ett beslut i hovrätten. Flera hyresgäster får också 85 000 kronor i retroaktiv hyreshöjning. ”Vi är djupt besvikna”, säger en av hyresgästerna.
Foto: Roger Rosenlund/Kristina Wahlgren
EN räkning på 85 000 kronor och 40 procent hyreshöjning. Det beskedet fick hyresgäster på Blekingegatan på Södermalm.

Det nu aktuella exemplet rör en renovering av lägenheter på Blekingegatan 14 på Södermalm som skedde 2013. När värden ville höja hyran med cirka 50 procent sade hyresgästerna nej och värden gick till hyresnämnden för att få igenom höjningen.

Hyresnämnden gick värden till mötes i sitt beslut genom att gå med på en hyreshöjning som låg nära värdens krav.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listanEn hand håller i sedlar. Mycket tyder på att hyreshöjningarna i Uppsala län kommer att bli rekordhöga även i år.

Hyresnämnden gick däremot emot värden genom att besluta om att hyreshöjningen skulle fasas in under tre år och att den retroaktiva höjningen betalas under 12 månader. Värden ville varken ha infasning eller att den retroaktiva höjningen skulle delas upp på flera månader.

Men hyresgästerna var missnöjda och överklagade till hovrätten som nyligen kom med beskedet att de går emot hyresnämndens beslut. De sänker hyran från 1 870 till 1 750 kronor kvadratmetern och år, vilket innebär cirka 600 kronor lägre hyra för en tvåa på 66 kvadratmeter. I övrigt går hovrätten på hyresnämndens linje.

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster som vill vara anonyma. Men besvikelsen är stor över att hyran för till exempel en tvåa på 66 kvadratmeter höjs från 6 600 kronor till 9 800 kronor. Dock lite bättre än hyresnämndens beslut som skulle inneburit en höjning till 10 400 kronor.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listanTvå händer håller i sedlar, sedda snett från sidan. Hyreshöjningarna i Västmanlands län väntas bli rekordhöga i år igen.

Utöver höjningen ska hyresgäster med en tvårummare betala 85 000 kronor i retroaktiva hyreshöjning under ett år.
– Vi är djupt, djupt besvikna på hovrätten. Vi visste att hyresnämnden nästan alltid går på hyresvärdens linje men hade hoppats på hovrätten. Jag får ta mina sparpengar till det här, säger hyresgästen.

Resultatet av hyresgästernas över fem år långa kamp kan sammanfattas så här: Hyran för en tvåa sänktes med 600 kronor i månaden jämfört med hyresnämndens beslut, den 40-procentiga hyreshöjningen fasas in under tre år och den retroaktiva höjningen får betalas på 12 månader istället för i en klumpsumma som värden ville.

Men hyresgästerna känner inte på något sätt att det är någon form av seger.
– Att hovrätten sänkte hyran med cirka 500-600 kronor var inte mycket. Det var inte alls det vi hade hoppats på och det känns mer som de gör det för skams skulle, säger hyresgästen.

Läs ocksåSå mycket höjer värdarna i Gävleborg hyran 2025 – hela listanEtt par händer räknar fram sedlar, sedda som att man tittar ner på sina händer. Hyreshöjningarna väntas bli rekordhöga i Gävleborg även 2025.

Utöver den höga hyran är flera hyresgäster kritiska till att många lägenheter hyrs ut till företag.
– Man känner ingen längre, det känns inte som att komma hem, hemkänslan är borta, säger hyresgästen.

Annons

Monicka Sparrman, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som har företrätt hyresgästerna, kommenterar den över fem år långa tvisten så här.

– Resultatet blev en seger för hyresgästerna eftersom hovrätten sänkte hyran. Men ändå inte – hyresgästerna har drabbats så hårt av att det har tagit så lång tid i hyresnämnden och hovrätten, säger hon.

 

Läs också Studenterna årets vinnare? Här är landets hittills lägsta hyreshöjning Hyreshöjningen klar hos Salabostäder – för tre år framåt: ”Viktigt att få en nedåtgående trend”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.