HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresvärd förbjuder pool och studsmatta

Örebro Hyresvärden EP fastigheter i Örebro förbjuder sedan i fredags sina hyresgäster att ha pool eller studsmatta. Värden hävdar att de har ansvar om en olycka händer. Men det stämmer inte, utan hyresgäster kan lugnt simma vidare på sin uteplats.

Hyresvärden EP Fastigheter i Brickebacken i Örebro gick i fredags ut med information till sina hyresgäster där de förbjuder dem att ha pooler och studsmattor.

Anledningen skulle enligt hyresvärden vara att de ansvarar för om en olycka händer.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Men det stämmer inte.

-Nej, jag vet inte varför man går ut med den informationen, den har inget stöd i lagen, säger Thomas Saglind som är jurist i region Mitt Aros-Gävle.

Därför kan man lugnt simma vidare på – sina egna gårdar.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

– Om det står i ditt kontrakt att uteplatsen igår i din hyra har hyresvärden väldigt liten möjlighet att påverka vad du får och inte får göra där. Men på allmänningar som du inte betalar hyra för, den bestämmer hyresvärden över, säger han.

Annons

Hyresgästföreningens tips är att hyresgäster som fått brevet och som har pool eller studsmatta på sin gård och vill fortsätta med det, kontaktar sin hyresvärd.

– Det är alltid bra att vara tydlig mot sin hyresvärd och i det här fallet finns ingen anledning att hörsamma hyresvärdens brev – så länge du har poolen eller studsmattan på en yta som du betalar hyra för, säger Thomas Saglind.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

En av hyresgästerna hört av sig till Hem & Hyra säger att brevet är luddigt formulerat.

– Det framgår inte om det är våra egna gårdar det gäller eller om det är allmänningen. Det känns som att det har gått väldigt fort när de kom på det här och jag undrar varför. EP fastigheter har ju ägt de här husen i några år nu, säger hen.

Hyresgästen berättar att det är lite olika i området på sommaren, vissa har plaskpool på sin uteplats – andra ställer upp en mellan husen.

Annons

– Det kan bli över 30-grader varmt här mellan husen och alla har inte möjlighet att komma iväg på sommaren. Så det händer att grannar ställer en pool på asfalten och tömmer den när barnen plaskat klart. Det känns väldigt hårt om det skulle förbjudas. Hälften av alla hyresgäster i området bor ju på övervåningen och har ju ingen egen gård. Ska inte de få bada då?

Enligt juristen Thomas Saglind är skälet som hyresvärden anger – att de är ansvariga för om en olycka sker – inte korrekt även när det gäller allmänning. Men samtidigt så bestämmer hyresvärden över allmänningen.

– Jag föreslår att hyresgästerna kontaktar sin hyresvärd och kommer överens om hur och var man kan ha pool eller studsmatta på allmänningen. För det stämmer inte alls att värden har ansvar för om någon skadar sig, säger han.

Hem & Hyra har försökt att nå EP Fastigheter men ännu inte lyckats.

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.