Hyresvärd kräver 80 procent i höjning efter upprustning
Hyresvärden Lindborgen AB:s krav på hyreshöjningar i samband med upprustning av 36 lägenheter i på Inteckningsvägen i Hägersten har fått hyresgästerna att gå i taket.
Många som flyttat tillbaka är missnöjda med alltifrån måleriarbetet, internet som inte fungerat, dörrar som inte går att stänga eller saknas, kyla och brist på varmvatten. Hyresgäster säger också att det bara går att mejla förvaltaren Alexander Lindgren och att det ibland kan dröja flera veckor innan han svarar.
En hyresgäst tror att de nyslipade parkettgolven har oljats in maximalt en gång med följd att vattenspill redan orsakat en vattenskada. En annan störs av ljud från den installerade bergvärmepumpen.
– Vi har bergvärmepumpen under oss så det brummar i tre rum, efter kritik har de försökt rätta till det men det låter fortfarande för mycket, säger Jennie Wester.
Men för många är värdens krav på att höja hyran med minst 80 procent det som påverkar dem mest. Maarit Salminen har en pension på 9 600 kronor i månaden och har svårt att få det att gå ihop med dagens hyra på 3 800 kronor för lägenheten på 44 kvadratmeter.
Och nu vill värden höja med ytterligare 3 000 kronor, till 6800 kronor. Med bostadsbidrag skulle hon få en hyra på 6 000 kronor, exklusive kostnad för gas, el och tv, mat och andra räkningar.
– Jag och flera andra som inte har så stor inkomst mår väldigt dåligt över det här. Jag har bott här i 33 år och har mejlat Alexander och frågat var ska jag ta vägen. Är det juste att göra så här? Jag tycker inte det, säger hon.
Hon är också missnöjd över att hon inte haft något inflytande över renoveringen och fått massa saker hon inte vill ha.
– De satte in en handukstork på toaletten trots att det finns element. Sedan har de bytt ut gasspisen som bara var sju år gammal, satt in parkett i hall och kök och bytt bra väggfasta garderober mot sämre billiga garderober.
Enligt Kristina Lidbom, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, krävde hyresvärden från början nästan 100 procent i höjning, de ville höja normhyran på 853 kronor per kvadratmeter och år till 1 650 kronor.
För Maarit Salminens lägenhet på 44 kvadratmeter skulle det bli en höjning med nästan 100 procent från 3 800 kronor i månaden till 7 400 kronor.
Men efter en tids förhandlande sänkte värden kravet till en höjning på cirka 80 procent, men inte tillräckligt för att Hyresgästföreningen skulle gå med på det.
Enligt Kristina Lidbom blev effekten att hyresvärden Lindborgen AB lämnade förhandlingarna och nu ska gå till hyresnämnden för att försöka få igenom höjningen.
– Hyresvärdens yrkande på mycket stora hyreshöjningar är inte försvarbart i relation till omfattningen av upprustningen. Åtgärderna i lägenheterna och i fastighetens allmänna utrymmen är vare sig väl genomförda eller tillräckligt omfattande för att ligga på den hyresnivå som hyresvärden yrkar, hävdar Kristina Lidbom som pekar på att värden till exempel inte har installerat troaxförråd, bytt fönster, helrenoverat tvättstugan eller uppgraderat elen överallt.
Hem & Hyra har mejlat förvaltaren Alexander Lindgren i tisdags, som då lovade att svara på våra frågor. Något som han idag torsdag ännu inte har gjort. Läs svaret från Alexander Lindgren.
Om hyresvärden kommer att kräva en höjning på nära 100 procent eller 80 procent i hyresnämnden är oklart. Lika oklart är det om den hyresrabatt som värden lovade hyresgästerna i förhandlingarna med Hyresgästföreningen kommer att gälla. Värden har lovat en rabatt på höjningen med 10 procent första året och 5 procent år två. Innan höjningen slog igenom fullt ut år tre.