Hyresvärd måste fixa femton fel före sommarens slut

Mannen påtalade en rad brister redan inför inflyttningen i lägenheten i Nora. Fastighetens ägare skrev en lista och lovade att han skulle fixa grejerna senast i slutet av oktober.
När löftena inte blev infriade vände sig mannen i vintras till Hyresgästföreningen.
Hyresvärden fortsatte att säga till hyresgästen och hans ombud på Hyresgästföreningen att han skulle laga felen – men varje gång passerade datumet.
Till slut gav Hyresgästföreningen upp att försöka kommunicera med mannens värd och vänder sig till hyresnämnden där ombudet ansöker om ett åtgärdsföreläggande.

Yrkade på 80 000 kronor
Hyresgästföreningen bifogar en lista och foton på saker som värden behöver åtgärda. Listan innehåller hela 27 punkter: Allt från att laga sprickor i tak, fixa badrumsskåpet, laga trasiga fönster till att byta farliga strömbrytare och lampfästen.
Hyresgästföreningen yrkade på att värden skulle betala 80 000 kronor i vite om felen inte var åtgärdade efter två månader. Värden hade fått betala pengarna till staten, inte till hyresgästen, om han inte följt ett eventuellt föreläggande från hyresnämnden.
Värden agerar. Han ser till att fixa sprickor i ett tak. Men hyresgästens ombud är inte nöjd utan skriver till hyresnämnden att reparationerna är undermåliga. ”Hade en hyresgäst utfört detta arbete så hade det ej blivit godkänt då det ej är utfört på ett
fackmannamässigt sätt”.
I flera rum finns sprickor i taket. Hyresvärden menade att han lagat några, men Hyresgästföreningen krävde att det ska göras om och lagas ”fackmannamässigt”.
Hade godkänt standarden
När hyresnämnden tog upp ärendet i slutet av juni, menade hyresvärden att mannen godkänt standarden när han skrev kontrakt. Trots det medgav värden att saker behövde lagas i bostaden.
Parterna enades om en diger lista med över 16 fel som ska ordnas före sommarens utgång varpå kravet på vite ströks:
- Badrum: Duschdörr samt spegel till badrumsskåpet.
- Sovrum: Laga strömbrytaren, fönster samt låsfunktionen på garderoberna.
- Rum 1: Åtgärda brister i taket, fixa strömbrytarna och lampfästet i taket.
- Matsal: Åtgärda den elektriska lampinfästningen i taket, underhåll av tak, väggar och fönster.
- Vardagsrum: Underhåll av tak, väggar och fönster.
- Kök: Åtgärda brister i bänkskiva.

Om något inte fungerar som det ska i ditt boende så kontakta först hyresvärden.
Om värden inte vill åtgärda bristen kan du ansöka hos hyresnämnden om ett åtgärdsföreläggande.
För att hyresnämnden ska kunna besluta om åtgärdsföreläggande måste bristen vara sådan att:
› hyresvärden kan åtgärda den, och
› att bristen ställer till problem för dig och påverkar ditt användande av lägenheten. Det får alltså inte vara fråga om bagatellartade brister.
Åtgärden som ska utföras måste även vara ekonomiskt försvarbar.
Hyresnämnden gör ingen egen utredning. Men det är vanligt att hyresnämnden gör en besiktning av den aktuella lägenheten vid sammanträdet.
Källa: domstol.se