Annons

Hyresvärd riskerar vite för radon

Trollhättan ​Det är för höga radonhalter i två av Ankaret HB:s fastigheter i Trollhättan. Redan hösten 2005 krävde miljöförvaltningen in en åtgärdsplan. Nu riskerar fastighetsägaren vite på sammanlagt 20 000 kronor. – Vi har tänkt sköta oss hela tiden, men detta har legat utanför vår kontroll, säger bolagets representant Roland Karlsson.

​Fastigheterna på Skoftebygatan och Modhs väg innehåller sammanlagt 16 lägenheter. Under vintern 2005/2006 utförde miljöförvaltningen i Trollhättan mätningar av radonhalten här. I båda husen överstegs riktvärdet på 200 Bequerel per kubikmeter luft (Bq/m³). Resultatet låg mellan 280 och 340 Bq/m³ enligt miljöinspektör Annika Borg.
– Det är inte jättehögt, men ligger ändå över och då är fastighetsägaren skyldig att åtgärda.
Vilka risker har de boende utsatts för?
– Om man bor i ett hus med höga radonhalter ökar risken för lungcancer, särskilt om man också röker. Men detta är ju inget som sker på en vecka, det tar lång tid att utveckla.

Annika Borg påpekar att det inte är onormalt att radonärenden tar lång tid. Mätningen tar två månader och kan bara göras från oktober till april. Vill man kontrollera om en åtgärd fått effekt hinner det gå ett år till.
– Men det är inte normalt att vi tvingas förena ett föreläggande med vite, tillägger hon.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Miljökontorets vite är på 10 000 kronor per fastighet och kan dömas ut om ägaren inte kommer in med en konkret åtgärdsplan senast 28 februari. Roland Karlsson på Ankaret tycker att det är helt i sin ordning – det ska vara vite om ett bolag inte skött sig.
– Jag är mycket irriterad på att detta inte är fixat, tillägger han.
Enligt Karlsson har Ankarets senfärdiga agerande två orsaker. Dels finns det få radonsaneringsfirmor i närheten och dels klarade inte Trollhätteföretaget Bravida att infria löften om att ta in experter på radonsanering.
– Våren 2008 fick jag tag i en firma, men då var det för sent på säsongen för mätning, säger han.

På torsdag ska Roland Karlsson gå igenom offerter med radonsaneringsfirman han anlitat. Så snart som möjligt påbörjas sedan arbetet.
– Vi kommer att följa alla regler som kommunen sätter upp, försäkrar han.

Annons
Läs också Sune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde” Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.