Annons

Hyresvärd tvingas betala tillbaka oskälig hyra

Lund När paret flyttade upptäckte de att hyresvärdens hyra var betydligt lägre än vad de själva hade betalat. Nu tvingas kvinnan betala tillbaka pengar efter ett beslut i Svea hovrätt.

Lägenheten ligger ett stenkast från Lunds central och kostar enligt förstahandskontraktet 7500 kronor i månaden. Paret bodde där i omkring ett och ett halvt år men betalade 9500 kronor. Efter att ha fått reda på den egentliga hyran gick de till hyresnämnden med ett krav på att få tillbaka pengar.

Hyresvärden svarade med ett fyra sidor långt yttrande. Hon ville absolut inte betala tillbaka pengar till hyresgästerna. Tillägget på hyran var fullt rimligt med tanke på möbleringen och hennes egna omkostnader för bland annat annonser, eftersändning av post och dubbel bosättning, skrev hon till hyresnämnden.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Sedan kontrade hon med ett eget krav på 50 000 kronor som hon menade att hyresgästerna var skyldiga henne.

Annons

Motiveringen:

Fastighetsägaren hade rivit kvinnans kontrakt på grund av otillåten andrahanduthyrning. Men allt var de före detta hyresgästernas fel, skrev hon, Hennes bild var att de hade lurat i fastighetsägaren att de var andrahandshyresgäster. Själv ansåg hon att de istället hade varit inneboende. Eftersom hon förlorat kontraktet ansåg hon att ersättning var rimligt.

Läs ocksåTog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor

Hyresnämnden gick på parets linje och det gör nu även Svea hovrätt dit kvinnan överklagde beslutet. Rätten menar att det inte har kommit fram något nytt i den högre instansen och kvinnan tvingas nu att betala tillbaka totalt 9 600 kronor för oskälig hyra. Rätten kommenterar inte värdens krav på de 50 000 kronorna.

Annons

Hyresnämnden har gjort bedömningen att andrahandshyran som mest borde ha legat på 8 700 kronor.

Läs också Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.