Annons

Hyresvärd tvingas fixa trasig persienn

Nyheter Hyresvärden är skyldig att åtgärda trasiga persienner. Det slår Svea hovrätt fast i en aktuell dom rörande en konflikt mellan hyresgäst och fastighetsägare i Uppsala.​
Det var i mars 2006 som hyresgästen i Uppsala vände sig till hyresnämnden i Västerås. Hon ville få fastighetsägaren, HSB, att åtgärda hennes trasiga persienner i köket.
Persiennerna hade varit på plats när hon flyttade in och fungerade dessutom som ett skydd mot hettan när solen stod på, enligt hyresgästen.
HSB bestred kravet och hävdade i sin tur att man inte hade något ansvar för persiennerna, eftersom de inte kunde anses ingå i lägenhetsupplåtelsen.
 
Hyresnämnden i Västerås gjorde en undersökning på plats och fann det vara uppenbart att HSB hade satt upp persiennerna och därför även hade ansvar dem.
Slitaget på persiennerna låg dock inom ramen för hyresgästens vårdnadsplikt. HSB behövde därmed inte åtgärda felet, enligt hyresnämnden.
Nu ändrar alltså hovrätten hyresnämndens beslut. Hovrätten anser att persiennerna har gått sönder på grund av ”normalt slitage” och att det därmed är HSB:s skyldighet att laga dem.
”Eftersom HSB är ansvarig för underhållet av persiennen bör HSB nu åläggas att åtgärda bristen och sätta persiennen i fungerande skick”, står det i domen.
 
Rätten påpekar att det inte går att bedöma betydelsen av fungerande persienner generellt. I  det aktuella fallet spelade det starka solljuset i köket en avgörande roll.
HSB ska ha lagat persiennerna innan april.
 

Annons
Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting Nya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra Götaland Anna, 83, stryker kläder i mörker – rädd att förfrysa i vinter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.