Annons

Hyresvärd vräkte läkare för dålig vård

Södermalm Bostad mot vård – så tycker hyresvärden att avtalets slöts i mitten av 1990-talet. Men plötsligt tyckte sig hyresvärden blivit felvårdad och vräkte läkaren. Till slut kostade det hyresvärden i stället närmare en halv miljon kronor för att få lägenheten fri.
Foto: Roger Rosenlund
Läkaren Sven Grützmeier fick sitt kontrakt uppsagt då hans hyresvärd tyckte att han givit honom fel vård.

Läkaren Sven Grützmeier och fastighetsägaren träffades på Södermalms sjukhus i Stockholm i början av 90-talet i egenskap av vårdsökande patient och behandlande läkare. Vad som egentligen överenskoms vid det mötet finns inte skriftligt dokumenterat. Ett standardavtal för att hyra tvåan om 62 kvadratmeter på Lundagatan skrevs, men det påstås även att boendet var villkorat med att läkaren skulle bistå med relevant vård under åren som kommer och det har han också fått.

– Jag har gett honom vård från 1990-2015 och jag har även hjälpt hans kompisar. Men jag har inte skrivit något avtal. Så gör man inte som läkare, säger Sven Grützmeier.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

En dag vill hyresvärden ha behandling för höga kolesterolvärden. De blev oense om behandlingen och hyresvärden söker sig till en annan läkare och bifogar skriften ”Association between circulating oxidized LDL and Atherosclerotic cardiovascular Disease: A Meta analysis of observational studies” till tingsrätten som bevis. Att han fått fel vård. Och med det tycker han att läkaren inte uppfyllt ”kontraktet” som hyresvärden säger att de båda gått med på men också att ”kontraktet” inte ska gälla alls, eftersom han befunnit sig i en beroendeställning till läkaren, då, i början av 1990-talet.

– Han har myglat in sig när jag var patient, säger hyresvärden.

2016 börjar det hända saker med fastigheten på Lundagatan. Balkonger åker upp, men inga dörrar leder in till dem från till lägenheterna och gör så inte än. Och plötsligt får alla hyresgäster veta att de ska flytta ut. Hela fastigheten ska bli ett hotell och bygglov för detta finns.

Annons
Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Men, Sven Grützmeier vill inte flytta. Inte om han inte får lägenhet jämförelsevis lika bra, enligt praxis, men några sådana har inte hyresvärden, bara lägenheter en god bit utanför centrala Stockholm. Däremot börjar tonen ändras i meddelandena. De blir arga och hotfulla. I förra veckan gjorde han slag i sak och stängde av vattnet enligt ett löfte som överlämnades skriftligt med formuleringen:

– På onsdag 16/1 kommer vattnet stängas av … Kom ihåg att du bor på en arbetsplats som du försinkat. Andra hot som formulerats I andra brev har han lagt till med handskrift: ”Skadeanspråk kan även komma att bli aktuellt om du försinkar en flytt.” Och ”Sven har gått över gränsen och får nu bita i det sura äpplet…! Samt: Jag önskar dig god fortsättning för lekstugan är nu överspelat.

– Han har trakasserat alla oss som bor i tvåorna. En flyttade för att ha inte stod ut längre. Det är många konstigheter. Han har härjat mest med mig för att jag inte går med på någonting.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

I förra veckan möttes parterna i tingsrätten. Men det blev ingen vräkning. I stället skedde en förlikning som i alla fall läkaren företrädd av Hyresgästföreningen tyckte var ok. 450 000 kronor mot utflyttning. Men hyresvärden var inte riktigt nöjd.

Annons

– Först krävde de 900 000, det är på gränsen till utpressning, säger han.

När hotellet kommer att stå klart är oklart. Det nuvarande bygglovet gäller i fem år.

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här för att gå med i FB-gruppen Värsta värden

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.