Annons

Hyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: ”Bedrägligt beteende”

Umeå Hyresvärdar försöker lura sig till en hyreshöjning. De har gått ut med information till sina hyresgäster om att en ny hyra är färdigförhandlad med Hyresgästföreningen – men någon förhandling har aldrig ägt rum. "Det här är ett mycket bedrägligt beteende", säger Hyresgästföreningens förhandlare Henrik From.
Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.
Foto: Hyresgästföreningen/Privat
Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult. Till höger syns lappen som suttit i hyresgästers trapphus.

Hyresgästföreningen i Umeå gick under torsdagen ut med en varning till sina medlemmar.

Anledningen är flera hyresvärdar i kommunen som försöker vilseleda sina hyresgäster i avsikt att höja hyran med 4,1 procent. Hyresvärdarna påstår, på lappar som suttit i trapphuset i lägenhetshusen, att de har förhandlat fram en hyreshöjning med Hyresgästföreningen.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men Hyresgästföreningen har aldrig förhandlat med hyresvärdarna. De berörda fastigheterna saknar förhandlingsordning, vilket innebär att det inte finns någon överenskommelse om hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och hyresvärden.

Den nya hyran, som de vill att hyresgästerna ska börja betala, ska gälla retroaktivt från april i år.

– Vi har tagit emot en mängd samtal där oroliga hyresgäster undrar om detta stämmer, vilket det alltså inte gör, säger Hyresgästföreningens förhandlare Henrik From.

Annons
Läs ocksåHyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte"plansch med en massa text. På den andra delen av bilden syns Laxåhems logga.

–  Det är osedvanligt bedrägligt beteende där man med falsk information försöker få hyresgäster att betala en hyreshöjning. Att de använder Hyresgästföreningens namn är inte acceptabelt. Om det sedan beror på okunskap, lättja eller vad det än kan vara så är det ändå inte försvarbart.

Hem & Hyra har varit i kontakt med flera hyresgäster som bor i berörda fastigheter. De berättar att de har sett trapphuslapparna och fått hyresavier med den nya hyran, samt retroaktivt påslag från april.

Hyresgästföreningen har ännu inte varit i kontakt med hyresvärdarna.

Läs ocksåBostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyranEn delad bild. En del visar ett flerfamiljshus i mörker. En del visar en äldre man med vitt hår och glasögon. En del visar en skylt med texten Bjuvsbostäder och en fågel.

– Nej, vi har inte varit det än. Vårt primära jobb nu är att få alla medlemmar och hyresgäster att förstå att det är felaktigt och att det inte stämmer. Om du som hyresvärd skickar ut en avi med en ny hyra så är det att påkalla förhandling. Då kan du inte kräva att hyresgästen ska betala retroaktivt. Hyresgästföreningen vill också varna för att det kan finnas fler som prövar samma metod för att vilseleda sina hyresgäster. Den som är orolig bör höra av sig till oss, säger Henrik From.

Annons

Hyresgästföreningen vill inte gå så långt som att kalla det inträffade för ett direkt lurendrejeri, då de berörda hyresvärdarna även äger fastigheter som har en förhandlingsordning. Samtidigt menar han att fastighetsägarna, oavsett motiv, begått ett grovt övertramp.

– Man får inte vara så naiv eller ha så dålig koll. Det absolut mest alarmerande är att de använder vårt namn för att legitimera hyreshöjning. Att vi går ut så här kraftfullt det är för att markera hur fruktansvärt det är här, säger Henrik From.

Läs också Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Försvarar rekordkrav med höjd värmetaxa och misslyckat vätgasprojekt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.