HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresvärdar samlas i klimatkamp

Gävleborg I november i fjol drog Sveriges allmännytta i gång Allmännyttans klimatinitativ och redan har tio kommunala bostadsbolag i region Aros-Gävle anslutit sig. Men de små bolagen är svårare att få med.
Foto: Mats Jonsson

AEFAB med 1 600 lägenheter i Alfta och Edsbyn var det första bostadsbolaget i Hälsingland som anslöt sig.

– Jag tycker det här initiativet är väldigt viktigt. Vi mellanstora och små företag har inte alltid resurser, det är bra med en stor organisation som snitslar vägen, som har uppföljningsmöten och ger möjligheter att nätverka, säger företagets vd Hans-Peter Olsson.

Läs ocksåOffentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskarBilden visar en byggarbetsplats om natten. Det sitter en skylt på ett staket med texten "Obehöriga äga ej tillträde"

Intresset har varit stort för Allmännyttans klimatinitiativ som startade i november i fjol men drog i gång på allvar vid årsskiftet.

Treårsmålet är att 700 000 lägenheter ska ingå i projektet, men redan är Sveriges allmännytta, som tidigare hette Sabo, uppe i 634 000 lägenheter som ägs av totalt 167 kommunala bostadsbolag.

I region Aros-Gävle har Uppsalahem, Enköpings Hyresbostäder, Tierps­byggen, Salabostäder, Köpings Bostads AB, Hallstahem, Salabostäder, Mimer, Gavlegårdarna och Aefab i Ovanåker antagit miljö­utmaningen hittills. Satsningen har tre fokus­områden och bolagen måste välja minst ett: Effekttoppar och förnybar energi, krav på leverantörer och/eller klimat­smart boende.

Läs ocksåJulklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Flera av företagen har valt att fokusera på klimatsmart boende, vilket samtidigt är den stora utmaningen, enligt Patrizia Finessi, miljöexpert på Sveriges allmännytta.

Patrizia Finessi

– Nu ska Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta sätta sig ned och titta på vad som är klimatsmart boende. Vi har hittat områden som är viktiga att jobba med: återbruk, delningstjänster och transporter, men vi är inte klara med definitionen än.

Särskilt klurigt är det när det gäller att försöka påverka hyresgästers vanor och sätt att leva.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

– När det gäller hyresgäster måste man utforma det som ett erbjudande, man kan aldrig gå in och tvinga någon, säger Patrizia Finessi.

Vad skulle det kunna vara för åtgärder?

– Man kan tänka sig att man säkrar cykelrum så att fler vågar investera i en cykel, eller jobbar för att få kollektivtrafiken att gå tätare i ett visst bostadsområde.

Hans-Peter Olsson tillträdde som vd för AEFAB för ett år sedan och menar att det finns mycket kvar i företaget att göra när det gäller miljöarbete.

Hans-Peter Olsson

– Vi har bland annat bytt till ledbelysning och sänkt elförbrukningen med några procent, och budgeterat för en solcellsanläggning, säger han.

Något fokusområde inom klimat­initiativet har bolaget inte valt.

– Nej, och vi kommer kanske inte att göra det heller, vi är så pass små. Men bland det första jag gjorde var att anställa en energiansvarig. Han leder en klimatarbetsgrupp, som kartlägger hur vi ska uppnå målen till år 2030.

Varför tror du att det är svårare att få små bostadsbolag att ansluta sig till klimatinitiativet?

– Små bolag har ofta fullt upp. Känner du inte att du kan de här frågorna, att de blir ett ok, hamnar de ofta underst i högen av alla måsten, säger Hans-Peter Olsson.

Fakta: Klimatinitiativet

• Under hösten 2018 startade Allmännyttans klimatinitiativ, ett gemensamt upprop för att minska utsläppen av växthusgaser.
• Målet är att de allmännyttiga bostadsföretagen ska vara fossilfria senast år 2030 och att energianvändningen ska minska med 30 procent.

Hyresgästerna och klimatkrisen
Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.