Annons

Hyresvärdarna som vräker flest i Östergötland

Östergötland Hyresbostäder, Stångåstaden, Rikshem och Willhem. Det är de hyresvärdar som vill säga upp flest hyresgäster i Östergötland, visar Hem & Hyras kartläggning.


Obetalda hyror, olovlig uthyrning i andrahand eller störningar. Det finns många olika skäl till varför en hyresgäst kan bli av med sin lägenhet. Men hur hyresvärdarna hanterar uppsägningar och vilka metoder som används skiljer sig mellan bolagen. Det visar Hem & Hyras genomgång av antalet vräkningsfall i hyresnämnden och hos kronofogden under ett års tid.

Många uppsägningar hamnar hos hyresnämnden, som prövar om hyresvärden har rätt att vräka någon utifrån exempelvis utebliven hyra, störningar och andra brott mot hyresvillkoren. Det senaste året prövade nämnden 88 uppsägningar i Östergötland, där Rikshem i Norrköping och Willhem i Linköping ligger i topp med flest antal fall.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har jobbat väldigt aktivt mot olovlig andrahandsuthyrning under året, så jag tror att det är därför vi har fler ärenden, säger Peter Särud, fastighetschef på Willhem.

Rikshem berättar att de medvetet valt att ta hyresskulder till hyresnämnden som ett första steg.

– Vi har nog gjort det av historiska skäl, det var en vanlig metod tidigare. Nu har fler gått över till kronofogden och det är något vi överväger att göra också. Att gå till kronofogden innebär ofta en snabbare process, vilket även gynnar hyresgästen som slipper dra på sig fler obetalda hyror, säger Christofer Bernebring, regionchef på Rikshem.

Annons
Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

Många hyresvärdar väljer att driva uppsägningar med hyresskulder till kronofogden i stället för hyresnämnden. Det gör till exempel de två största hyresvärdarna i Östergötland, kommunägda Stångåstaden i Linköping och Hyresbostäder i Norrköping, som toppar med flest antal ärenden hos kronfogden.

– Vi vill få i gång en dialog med hyresgästen så snabbt som möjligt. En-två hyror max, då har man en chans att rätta till situationen. När det inte funkar så brukar brevet från kronofogden ge effekt, det blir väldigt konkret. Att vända sig till hyresnämnden och vänta tre-fyra månader tror jag inte hjälper hyresgästen, säger Torbjörn Lennström, bostadskonsulent på Hyresbostäder.

Många hyresvärdar arbetar aktivt för att undvika en vräkning på grund av skulder, till exempel genom att erbjuda rådgivning, avbetalning eller annat boende. Att vissa värdar har fler ärenden kan bero på vilka områden man har, menar Willhem.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

– Jag tror det är kopplat till vilket bestånd du har. Generellt är betalningsviljan lägre i miljonprogramsområden vilket vi ser i Skäggetorp, förklarar Peter Särud på Willhem.

Annons

På samma sätt resonerar Hyresbostäder om varför de har flest uppsägningsärenden i länet.

– Jag tror det har att göra med vilken marknad vi är på. Norrköping har varit mer utsatt, med arbetslöshet och att man varit mer sårbar för förändringar. Men det går åt rätt håll. 2010 hade vi cirka 500 inkassokrav, nu är vi nere i 300. Jag tror att folk i dag är mer aktsamma om att sköta sig med tanke på bostadsbristen, säger Torbjörn Lennström.

Läs också 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt” Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.