Annons

Hyresvärden är omöjlig att få tag på

Flen En hyresvärd som inte går att få tag på och lång tid för att få brister åtgärdade. Det är några av problemen för hyresgästerna i Wonna I de Jong Fastigheter.

För fem år sedan lät de före detta lantbrukarna Torbjörn och Britt Haglund barnen ta över gården i Valla. I stället flyttade de till en hyreslägenhet i utkanten av Malmköping. Men livet som hyresgäster blev inte riktigt så bekvämt som de tänkt sig. De hyr av Wonna I de Jong fastigheter, som har ett bestånd på drygt 230 lägenheter i Malmköping. Till de stora problemen hör att det är väldigt svårt att komma i kontakt med representanter för bostadsbolaget, och att det tar lång tid att få problem åtgärdade i lägenheten.

– Vi har bott här i fem år och på den tiden tror jag det har varit lika många fastighetsskötare. Det är väldigt svårt att få tag i dem och göra sig förstådd, och att få tag i fastighetsägaren själv är helt omöjligt, säger Torbjörn Haglund.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hela tiden har han fått kämpa för att få brister åtgärdade. Till exempel hade parets kylskåp 28 år på nacken och handtaget satt löst. För att få ett nytt fick Torbjörn Haglund tjata på förre fastighetsskötaren i ett år, men till slut kom det.

Han tycker det verkar som att de fastighetsskötare som anställs inte har rätt kompetens för de arbeten de ska utföra, och att de dessutom har ett alldeles för stort område att sköta om på egen hand.

Annons

– Allt handlar bara om att spara pengar, tror jag, säger han.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Under våren har Hyresgästföreningen gjort en så kallad Ribb  (se faktaruta) i Wonna I de Jong Fastigheters lägenheter i Malmköping. Cirka 30 hushåll har gett sitt tillstånd till en besiktning.

–Många har hört av sig och känner sig otrygga i sina boenden. Därför gör vi den här insatsen, säger Andreas Berglund på Hyresgästföreningen.
Resultatet blev att Wonna I de Jong Fastigheter uppmanas lämna in en plan på hur bristerna ska åtgärdas. Om det inte görs inom en viss tid kan ärendet gå vidare till hyresnämnden.

Annons

Wonna I de Jong Fastigheter har totalt 800 lägenheter i Stockholm och Malmköping. Bolaget har återkommande fått kritik för eftersatt underhåll.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Via mejl svarar Alex Östling, representant för bostadsbolaget, att hyresgästerna i Malmköping regelbundet får information om vart de ska vända sig och att anmälda fel åtgärdas inom ett par dagar. För åtgärder som kräver specialkompetens anlitas underleverantörer. Han skriver också att bristande språkkunskaper inte är något hinder att utföra arbeten fackmannamässigt.
Hem & Hyra har utan framgång försökt nå ägaren.

Fakta: RIBB

Ribb, rättslig inventering i befintlig bebyggelse, sätts in när Hyresgästföreningen får flera signaler om problem hos en viss hyresvärd eller i ett visst område. Målet är att man ska komma fram till en överenskommelse med hyresvärden om vad som ska göras och när det ska ske. Sedan i våras har Ribb gjorts bland annat i Bålsta, Uppsala och Sparreholm.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.