Annons

Hyresvärden lovar åtgärda samtliga fel i Åmålshus

Västra Götaland Hotet om vitesföreläggande är avvärjt. Fastighetsägaren som äger flera hus i området kring Odengatan i Åmål vitsordar hela listan på fel. Han lovar att åtgärda allt inom sex månader.

Det har varit en långdragen tvist, där hyresgästerna kämpat för att få det drägligt i sina lägenheter. De tycker inte att de fått något gensvar från fastighetsägaren I&M Fastigheter AB. Med hjälp av Hyresgästföreningen har nu ärendet dragits i Hyresnämnden.

Vid förhandlingen i Hyresnämnden vitsordade fastighetsägaren I&M Fastigheter AB hela den lista som Hyresgästföreningen lämnat in, 23 punkter med felaktigheter i en enda lägenhet. Hyresgästföreningen har valt att driva just den lägenheten som ett pilotärende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

–Fastighetsägaren erkände att vi haft fog för föreläggande, säger Sune Pedersen, handläggare i Hyresgästföreningen BÄSK.

Nu har fastighetsägaren lovat att följa en tidplan för åtgärder. Punkt för punkt är tidsatt när felen ska vara rättade.

– Det mesta ska vara åtgärdat inom sex månader, säger Sune Pedersen. Och nu vill vi se en plan för hela området inom två månader. Det är stora briser i samtliga fyra husen.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Sune Pedersen säger att det positiva med förhandlingen i hyresnämnden, förutom fastighetsägarens erkännande av en åtgärdsplan, var att Hyresgästföreningen lyckats få en dialog och kontakt med fastighetsägaren. Han säger att det inte finns något självändamål med ett åtgärdsföreläggande, utan det viktigaste är att felen åtgärdas inom den tid som är satt.

Annons

– De signaler vi fick av fastighetsägaren är att han var villig till en dialog. Det känns positivt.

Inom några veckor kommer Hyresgästföreningen att ha ett möte i området i Åmål, där de övriga hyresgästerna också ska få information om vad de kan vänta sig framöver.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Övriga hyresgäster ska göra listor på briser i deras lägenheter och hus, säger Sune Pedersen. Vi hoppas nu att det ska bli rätsida på problemen i det här bostadsområdet.

Bostadsområdet ligger i centrala Åmål och har länge dragits med stora problem. Flera hyresgäster har berättat i Hem&Hyra om hur eftersatt underhållet varit i flera år, om allt från spruckna fönsterrutor till mögel och livsfarliga eldragningar. Hyresgästerna har tidigare vädjat om att fastigheterna skulle sättas under tvångsförvaltning, då de gett upp hoppet om en förändring med nuvarande ägare.

Sune Pedersen säger att det nu finns hopp om bättring för de boende, även om det kommer att ta ytterligare tid innan allt är klart.

Annons

Sköter inte hyresvärden sina åtaganden kommer ärendet att tas upp igen och åtgärdas inte felen kan det åter vli tal om tvångsförvaltning av hyreshusen i Åmål.


 

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.