HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresvärden lovar åtgärda samtliga fel i Åmålshus

Västra Götaland Hotet om vitesföreläggande är avvärjt. Fastighetsägaren som äger flera hus i området kring Odengatan i Åmål vitsordar hela listan på fel. Han lovar att åtgärda allt inom sex månader.

Det har varit en långdragen tvist, där hyresgästerna kämpat för att få det drägligt i sina lägenheter. De tycker inte att de fått något gensvar från fastighetsägaren I&M Fastigheter AB. Med hjälp av Hyresgästföreningen har nu ärendet dragits i Hyresnämnden.

Vid förhandlingen i Hyresnämnden vitsordade fastighetsägaren I&M Fastigheter AB hela den lista som Hyresgästföreningen lämnat in, 23 punkter med felaktigheter i en enda lägenhet. Hyresgästföreningen har valt att driva just den lägenheten som ett pilotärende.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

–Fastighetsägaren erkände att vi haft fog för föreläggande, säger Sune Pedersen, handläggare i Hyresgästföreningen BÄSK.

Nu har fastighetsägaren lovat att följa en tidplan för åtgärder. Punkt för punkt är tidsatt när felen ska vara rättade.

– Det mesta ska vara åtgärdat inom sex månader, säger Sune Pedersen. Och nu vill vi se en plan för hela området inom två månader. Det är stora briser i samtliga fyra husen.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Sune Pedersen säger att det positiva med förhandlingen i hyresnämnden, förutom fastighetsägarens erkännande av en åtgärdsplan, var att Hyresgästföreningen lyckats få en dialog och kontakt med fastighetsägaren. Han säger att det inte finns något självändamål med ett åtgärdsföreläggande, utan det viktigaste är att felen åtgärdas inom den tid som är satt.

Annons

– De signaler vi fick av fastighetsägaren är att han var villig till en dialog. Det känns positivt.

Inom några veckor kommer Hyresgästföreningen att ha ett möte i området i Åmål, där de övriga hyresgästerna också ska få information om vad de kan vänta sig framöver.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Övriga hyresgäster ska göra listor på briser i deras lägenheter och hus, säger Sune Pedersen. Vi hoppas nu att det ska bli rätsida på problemen i det här bostadsområdet.

Bostadsområdet ligger i centrala Åmål och har länge dragits med stora problem. Flera hyresgäster har berättat i Hem&Hyra om hur eftersatt underhållet varit i flera år, om allt från spruckna fönsterrutor till mögel och livsfarliga eldragningar. Hyresgästerna har tidigare vädjat om att fastigheterna skulle sättas under tvångsförvaltning, då de gett upp hoppet om en förändring med nuvarande ägare.

Sune Pedersen säger att det nu finns hopp om bättring för de boende, även om det kommer att ta ytterligare tid innan allt är klart.

Annons

Sköter inte hyresvärden sina åtaganden kommer ärendet att tas upp igen och åtgärdas inte felen kan det åter vli tal om tvångsförvaltning av hyreshusen i Åmål.


 

I & M:s skandalhus i Åmål
Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.