Annons

Hyresvärden trodde att paret bluffade – men nu får kvinnan rätt till lägenheten

Uppsala En kvinna får bo kvar i en hyresrätt i Uppsala efter att hon och hennes sambo separerat. Detta trots att hyresvärden Stena inte trodde på att paret verkligen bott ihop i lägenheten.
Foto: Monika Steczkó
Hyresnämnden i Västerås har beslutat att en kvinna i Uppsala får ta över hyreskontraktet från sitt ex.

När paret separerade ville mannen att hans ex skulle ta över kontraktet och bo kvar i hyreslägenheten på Kvarngärdet i Uppsala. Men hyresvärden Stena hävdade att mannen och kvinnan aldrig bott tillsammans i lägenheten och ville säga upp kontraktet. Stena drev ärendet till hyresnämnden, som i ett färskt beslut ställer sig på kvinnans sida och låter henne bo kvar i bostaden.

Mannen hade sedan tidigare en bostadsrätt centralt i Uppsala. Hyreslägenheten skaffade han hösten 2019 och enligt honom flyttade han och sambon in där då. Tanken var att paret skulle sälja bostadsrätten för att få loss pengar. Men under våren 2020 bestämde sig paret för att gå skilda vägar. De beslutade att kvinnan skulle få ta över hyreskontraktet och att mannen skulle flytta tillbaka till bostadsrätten. De gjorde också en bodelning i vilket kontraktet skrevs över på kvinnan.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt hyreslagen har en sambo, make eller maka rätt att ta över ett hyreskontrakt om en bodelning gjorts.

Detta ville dock Stena inte godkänna utan ville säga upp hyreskontraktet. De trodde inte på att mannen och kvinnan bott ihop i lägenheten utan hävdade att mannen skaffat hyreslägenheten för att kvinnan, som har skulder hos kronofogden och svårt att få eget hyreskontrakt, skulle ha någonstans att bo efter separationen. Någon korrekt bodelning hade alltså inte skett enligt dem.

Annons

Som bevis anförde de att mannen inte hade sålt bostadsrätten som han lovat göra när han skrev på hyreskontraktet och inte heller folkbokfört sig på hyreslägenheten förrän en månad innan paret separerade. Kvinnan däremot hade varit skriven på adressen sedan de fick tillträde till lägenheten.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hyresnämnden väljer dock att tro på att kvinnan och mannen bott ihop i lägenheten och anser också att deras bodelning är trovärdig. Det faktum att de bott ihop länge ökar trovärdigheten och juridiska förutsättningar för bodelning efter att förhållandet tagit slut.

– De hade tömt lägenheten och skulle sälja den, annonsen låg ute. Och de hade varit tillsammans länge, i fyra år. Sådant ska spela roll, säger Martin Hansson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle som företrätt paret i hyresnämnden.

Annons
Martin Hansson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen.

Enligt honom förekommer det att hyresvärdar inte godtar att ena parten tar över hyreskontrakt vid bodelning.

  • – Det händer. Men det hyresvärdar främst inte verkar förstå är att sambos eller gifta har rätt att ta över ett kontrakt utan att hyresvärden gör en kreditprövning av dem, säger han.

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.