Annons

Hyror höjdes utan lov i Horn

Kinda Pär Anjous värd höjde hyran utan att förhandla. När Hyresgästföreningen protesterade svarade värden med att säga upp förhandlingsordningen.
Foto: Jenny Knutsson
Pär Anjou, till vänster, förklarar för Joel Jonsson på Hyresgäst-föreningen att han inte är intresserad av att förhandla hyran själv.

En konflikt har blossat upp mellan Kindas största privata hyresvärd, Lovén fastighet AB, och Hyresgästföreningen.

– Det började i vintras när värden höjde hyran utan att förhandla med oss. Det skedde helt utan vår vetskap, säger Joel Jonsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Först när några av de cirka 60 hyresgästerna i Horn hörde av sig med frågor kring höjningen fick han och föreningen kännedom om den.

För Pär Anjou, som hyr en etta på Klocklidsvägen, blev höjningen drygt 20 kronor i månaden.

– Det är inte mycket pengar, men det känns obehagligt eftersom det inte har gått rätt till. Jag betalade ändå för att inte riskera att bli utkastad härifrån, säger han.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hyresgästföreningen skickade ut information till de boende med en uppmaning att fortsätta betala den gamla hyran.

– Då valde värden att säga upp förhandlingsordningen, säger Joel Jonsson.

Annons

Lovén fastighet köpte radhuslägenheterna i Horn i december 2015. Ägaren Erik Stefansson säger att han inte kände till att avtal om förhandlingsordning följer med fastigheten vid ett ägarbyte.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Jag är ju lite ny i branschen så jag visste inte att det här är så himla viktigt.

Enligt Erik Stefansson har han bara höjt hyran en gång tidigare, med 0,5 procent, sedan han tog över husen samtidigt som mycket pengar satsats på underhåll.

– Det var ganska eftersatt när jag tog över och nu har jag till exempel målat i stort sett alla fasader. Jag hörde mig för lite vad andra fastighetsägare fått i höjning och sedan höjde jag 0,7 procent utan att förhandla. Då gick Hyresgästföreningen i taket, säger Erik Stefansson.

Han menar att det handlar om okunskap från hans sida. För att ta reda på hur hyresgästerna vill ha det skickade han ut en enkät.

– De fick svara på om de vill ha kvar förhandlingsordningen eller om de hellre vill förhandla hyran själva. 70 procent svarade att de vill ha den kvar så nu har jag dragit tillbaka uppsägningen. Jag kanske får betala tillbaka lite till hyresgästerna.

Annons

Vill du fortfarande höja hyran?

– Ja, jag vill få till en dialog med Hyresgästföreningen så att vi kan hitta en kompromiss. Min målsättning är att nå en överenskommelse före årsskiftet, säger Stefansson.

Joel Jonsson menar att höjningen på 0,7 procent inte bara var felaktig utan även för hög.

– Det har kommit in en del klagomål på förvaltningen av fastigheterna och då känns det inte rimligt att höjningen ska vara högre än 0,5 procent som kommunala bostadsstiftelsen Kindahus höjde med, säger han.

Erik Stefansson säger att han uppfattar allt under en procent som en hyressänkning eftersom priserna generellt har stigit mer.

Fakta: Förhandlingsordning

• En förhandlingsordning är en avtal som anger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

• Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

• Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt eller om den ska förlängas.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.