Annons

Hyror höjs mycket mer än andra priser

Nyheter Under de senaste fem åren har hyrorna stigit flera gånger så mycket som konsumentpriserna i övrigt. Det visar en sammanställning som Hem & Hyra gjort.

I årets förhandlingar blev hyreshöjningen 1,9 procent i genomsnitt, vilket är en relativt måttlig nivå historiskt sett. Men jämfört med prisökningarna i övrigt är det en mångdubbelt så stor höjning. Inflationen är för närvarande bara 0,2 procent.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Pär Svanberg, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, är en person som reagerat på skillnaderna.

-Vi tycker att bostadsföretagen tagit i onödigt mycket. De yrkade om påslag på 3,3 procent i år. I den ekonomiska situation som råder borde de hålla igen. Men det gjorde de inte, konstaterar han.

Förra året blev hyresökningen 2,5 procent. Då steg konsumentpriserna, KPI, med 0,9 procent. Det innebär alltså att hyrorna ökade nästan tre gånger så mycket. Under 2009 sjönk KPI med 0,3 procentenheter, medan hyrorna steg med 3 procent.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Förklaringen till att hyrorna rusat i väg ligger bland annat i att bostadsbolagen fått ökade kostnader för underhåll. Hyrorna ska återspegla lägenhetens bruksvärde och företagens faktiska kostnader.

Annons

-När övriga utgifter inte ökat så mycket passar värdarna på att ta ut hyror som ska bekosta underhållet. Alla hyresgäster är med och betalar för underhållet, men det genomförs naturligtvis inte samtidigt i alla bostadsområden, säger Pär Svanberg.

Under åren 2002-2011 har kommunala taxor för till exempel värme och vatten stigit betydligt mer än inflationen. Enligt de så kallade Holgersson-undersökningarna har dessa priser stigit med hela 43 procent under perioden. Värdarnas kostnader har dock bara ökat med 27 procent, tack vare vissa besparingar och rationaliseringar.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

-Om priserna för underhåll och taxor bara ökat med inflationen på 14 procent, hade hyrorna bara behövt höjas med sju procent sammanlagt under alla de åren, säger Pär Svanberg.

År      Inflation Hyresökning

2013   0,2            1,9

Annons

2012   0,9           2,5

2011   2,6            2,2

2010   1,3            1,4

2009 -0,3           3,0

Läs också Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.