Annons

Hyror i Gävleborg 2000-2010

Gävleborg ​Hem & Hyras undersökning visar att hyrorna höjts med över 20 procent i mer än hälften av Gävleborgs läns kommuner mellan 2000 och 2010. Det finns flera förklaringar till det.

​Marcus Kjellin, förhandlare på Hyresgästföreningen i Borlänge, tittar ännu längre bak i backspegeln än elva år när han ska kommentera varför hyrorna stigit som de gjort:

– Många bostadsföretag i kommuner där industrier och gruvor lades ned på 1990-talet vågade inte höja hyrorna då trots att de egentligen behövde det. I stället sköt man det framför sig och höjningarna kom på 2000-talet i stället.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Mycket riktigt ligger flera sådana orter: Söderhamn, Hofors och Ljusdal, i topp på listan i Gävleborgs län.

Marcus Kjellin poängterar att Hyresgästföreningens uppgift inte är att hålla hyrorna nere till varje pris, det handlar hela tiden om att kompromissa:

– Den enda gång det är försvarbart att inte höja hyrorna är när det finns en vinst i företaget att ta av. Hyrorna måste ju till att börja med följa den allmänna penningvärdesförsämringen, inflationen.

Annons
Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.
 Hyrorna ska alltså vara rimliga men bostäderna ska också vara i gott skick:

– Många kommunala bostadsföretag rullar en underhållsskuld framför sig. Det underhåll som borde ha gjorts på 1990-talet måste nu göras snarast. Och ska företagen klara det tror jag att riksdagen måste ge dem ett särskilt finansiellt stöd, säger Marcus Kjellin.

Statistiken bygger på procentuella höjningar och Annica Björsell, förhandlare för Hyresgäst­föreningen i Gävleborg, är inte förvånad över länets siffror mer än på en punkt:

– Jag trodde inte att Ockelbo hade höjt hyrorna så litet under de här åren. Tyvärr kan det komma surt efter eftersom de har skjutit upp renoveringarna.

Annons

I fjol hade Ljusdal den högsta kvadratmeterhyran i Gävleborg, 881 kronor. Ovanåker hade den lägsta kvadratmeterhyran i länet i fjol, 821 kronor.

Statistiken i artikeln kommer från Hyresgästföreningen och bygger på procentuella höjningar av hyrorna mellan 200 och 2010 hos de kommunala bostadsföretagen.

Läs ocksåHär höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"Bilden visar Wladimir Valdebenito vid sitt köksbord. Han tänker inte betala Victoriahems direktaviserade nya hyra.

Hyresgästföreningen eftersträvar att hyrorna inte ska överstiga inflationen mätt som konsumentprisindex, KPI.
Under perioden 2000-2010 var KPI i Sverige 16,41 procent.

 
Mera om hyror
Här kan du läsa mer om kvadratmeterhyrorna i Gävleborgs län.
Här kan du läsa mer om hyrorna för 2011 i Gävleborgs län.

Fakta: Hyror i Gävleborg 2000-2010

Söderhamn      25,10 procentHofors                25,03 procentLjusdal              23,71 procentNordanstig        23,29 procentGävle                  22,21 procentHudiksvall         21,30 procentSandviken         19,31 procentBollnäs              18,96 procentOvanåker           18,72 procentOckelbo             16,26 procent

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.