Annons

Hyror på äldreboenden kan vara felaktiga

Västerbotten Hur rättvisa är hyrorna på äldreboendena? Det finns fall där hyresgästerna betalat på tok för mycket. En man i Nordmaling fick tillbaka 80 000 kronor.

En tredjedel av kommunerna i Norr- och Västerbotten förhandlar inte hyrorna på äldreboenden med Hyresgästföreningen. Hyran sätts i stället direkt av hyresvärden.

– Jag anser definitivt att kommunerna bör förhandla hyrorna med oss. Även äldre ska ha rimliga och rättvisa hyror, säger Sten Fors, förhandlare HGF.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Att kommunerna börjar förhandla med Hyresgästföreningen behöver dock inte vara någon garanti för att hyrorna blir rättvisa. Inte om de är fel satta från början. Då behövs en revidering där man går igenom alla lägenheter och gemensamma ytor, vilket flera kommuner, främst i Norrbotten, tagit initiativ till.

Hur de gemensamma utrymmena på ett äldreboende eller särskilt boende ska räknas är omtvistat. Ett beslut i Hyresnämnden i Luleå slår fast att hyresvärden inte kan räkna in korridorer, trapphus eller personalutrymmen i hyrorna för lägenheterna.

I Skellefteå gör Skebo och kommunen en översyn av hyrorna på de särskilda boendena. Ett arbete som tar flera år.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Vi går igenom hus för hus och kontrollmäter. Det känns som hemskt länge sedan vi gjorde en översyn, men det borde inte bli någon större förändring av hyrorna, säger Kenth Wiklund, Skebo.

I Nordmaling fick nära 100 hyresgäster på kommunens äldreboenden sänkta hyror i somras. Det var när en hyresgäst på ett äldreboendet protesterade hos Förvaltningsrätten mot sin höga hyra, som det uppdagades att han betalade alldeles för mycket. Det slutade med att hans hyra sänktes och att han fick tillbaka 80 000 kronor.

Det blev upprinnelsen till att Nordmalings kommun tog kontakt med Hyresgästföreningen för att mäta gemensamma ytor och förhandla fram mer rättvisa hyror i kommunens samtliga äldreboenden och särskilda boenden. Resultatet blev att nästan alla, av de totalt hundra lägenheterna, fick sänkta hyror. För några lägenheter till och med halverades hyran.

Läs ocksåStiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt”

En annan faktor som kan vara viktig att komma ihåg vad gäller äldreboenden är att det inte alltid är rätt att ta ut hyra i dem. Enligt en dom i Regeringsrätten från 2009 får en kommun inte ta ut hyra om vårdbehovet är större än boendebehovet för en person. Då ska personen i stället betala en avgift i enlighet med socialtjänstlagen. 

Annons

Följande kommuner förhandlar inte sina hyror på äldreboendena med Hyresgästföreningen: Arvidsjaur, Bjurholm, Lycksele, Malå, Norsjö, Robertsfors, Sorsele, Vilhelmina, Vindeln, Vännäs, Åsele samt Älvsbyn.

Frågan om hyresförhandlingar på äldreboendena är inte prioriterad hos HGF eftersom hyresgästerna sällan är medlemmar. 

Läs också Efter ett års kamp: Nu får Thure, 96, äntligen bo med sin fru igen Så kan du få hjälp i hemmet när du blir äldre – och det här kan du kräva Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.