”Hyrorna blir högre i attraktiva lägen”
För drygt en vecka sedan presenterades ett förslag från regeringen för ny hyressättning. Såväl Hyresgästföreningen, Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagens organisation och Fastighetsägarna, de privata hyresvärdarna, stod bakom uppgörelsen och såg sig som vinnare.
Annons
I korta drag går förslaget ut på att bruksvärdessystemet blir kvar men att även de privata fastighetsägarna ska vara en fullvärdig part i hyresförhandlingarna.
Vilka konsekvenser det får för hyresgästernas ekonomi, om och var det leder till högre hyror, kunde ingen av parterna ge ett rakt svar på.
Bostadsrättsorganisationerna SBC och HSB har däremot teorier om vilka effekter förslaget får på bostadsmarknaden. Att hyrorna blir högre i attraktiva lägen i storstäderna utgår både Göran Olsson, vd på SBC och Kent-Olof Stigh, vd på HSB, från. Liksom att förslaget, om det genomförs, får störst betydelse på orter med stor bostadsbrist. Det lär även få betydelse för ombildningar till bostadsrätt.
– Blir hyrorna högre ökar incitamentet för hyresgästerna att bilda bostadsrättsförening. Men det kan minska fastighetsägarens vilja att sälja hus i attraktiva områden, eftersom man får ta ut lite mer i hyra, säger Göran Olsson.
– Man kan misstänka att fastighetsägares intresse att sälja till bostadsrättsföreningar kommer bli mindre, tror Kent-Olof Stigh.
Hur det påverkar priserna på bostadsrätter, där marknaden är fri, har organisationerna däremot lite olika tankar om.
– Det leder till högre priser på bostadsrätter. Ju högre hyror desto lönsammare att välja att köpa en bostadsrätt, säger Göran Olsson.
HSB har en annan teori:
– Om det blir mer lönsamt och intressant att bygga hyresrätter, kan – och rimligen bör – det leda till att trycket på bostadsrättsmarknaden minskar något, tror Kent-Olof Stigh.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.