Annons

Hyrorna klara i Östersund

Östersund Efter en segdragen process är parterna överens. Hyreshöjningen hos Östersundsbostäder blir 3,25 procent för 2009.De två senaste årens hyresförhandlingar i Östersund har inte varit smidiga.
Parterna, Östersundsbostäder AB och Hyresgästföreningen, har stått långt från varandra och till slut tvingats att vända sig till den Centrala Hyresmarknadskommittén för medlarbud. Så skedde även i år.
 
Östersundsbostäder krävde en höjning på sex procent. Det kunde inte Hyresgästföreningen godta. Förra veckan kom hyresmarknadskommitténs medlarbud och parterna satte sig återigen vid förhandlingsbordet. Medlarbudet på 3,25 procent godtogs.
 
Även studenthyrorna fastställdes. Där blir höjningen 3,15 procent för 2009.
– Visst är vi nöjda med att vi kunde komma fram till ett avslut under ordnade förhållanden, men jag kan inte vara direkt nöjd med resultatet. Hyreshöjningen går inte ihop med det ekonomiska läget. Vi är inne i en kris och för många är 3,25 procent för mycket, menar Conny Säker, förhandlare på Hyresgästföreningen.
 
Även på Östersundsbostäder känner sig vd Bengt Rådman tillfreds med uppgörelsen.
 
– Ja, vi har accepterat medlingsbudet. Vi hoppas att vi tack vare ränteutvecklingen kommer att vara någorlunda i hamn med vår budget, säger Bengt Rådman, vd Östersundsbostäder.
 
Sett till övriga avslutade hyresförhandlingar i Sverige är 3,25 procent varken en låg eller hög hyreshöjning. Medelhöjningen i riket ligger strax under tre procent för 2009.
 
I överenskommelsen finns även ett nytt boinflytandeavtal. 249000 kronor avsätts för ändamålet. Merparten av pengarna ska gå till olika projekt.
 
– Det viktigaste för oss med de här pengarna är att de ska tryckas ut i bostadsområdena och komma så nära våra hyresgäster som möjligt, säger Bengt Rådman.
 
Boinflytandemedel har inte funnits under de senaste två åren. Nu väcks den gamla boinflytandekommittén till liv.
 
– Vilka projekt vi satsar på är för tidigt att säga. Jag vill inte förekomma kommitténs arbete. Men det kommer att bli lättare för oss att arbeta med det här på grund av att vi i dag har en annan organisation med bovärdar ute i områdena, säger Rådman.
 
Parterna kom även överens om att tillsätta en arbetsgrupp för att se över ett nytt hyressätningssystem. Ett system där en lägenhet poängsätts efter standard, läge, närhet till affärer, byggår etcetera. Därefter sätts hyran.

Annons
Läs också Mimer höjer hyrorna med 5 procent – vice vd:n: ”Jag tycker att vi har landat på en nivå som är schysst” Dubbelhöjning ger årets högsta hyreshöjning hittills: ”Vi låg lägre än andra förra året” 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller" Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan Så mycket höjer värdarna i Västmanland hyran 2025 – hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.