HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyrorna klara i Vetlanda och Eksjö

Jönköping Hyrorna höjs med 2,2 procent från och med 1 januari 2019. Det står klart när Witalabostäder och Eksjöbostäder nyligen nådde en överenskommelse med Hyresgästföreningen. 

”Bra och konstruktiva förhandlingar”. Så beskrivs förhandlingarna av alla parter. Detta trots att bostadsbolagen fick backa på sina anspråk. Eksjöbostäder begärde en höjning på 2,75 procent från den 1 januari. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen enades man om en höjning på 2,2 procent i en ettårig uppgörelse.

– Jag är nöjd med resultatet, trots att vi inte fick full kostnadstäckning för ökade kostnader, säger Maria Lund, vd på Eksjöbostäder.

Läs ocksåÄldre får betala mer än andra för att bo

Ökningen motsvarar för en trea på 77 kvm en hyreshöjning på 131 kronor per månad. 

Men hyresgästerna hos Eksjöbostäder har fler höjningar att vänta. Under våren 2019 kommer bostadsbolaget att börja installera fibernät i hela sitt fastighetsbestånd. För hyresgästerna innebär det en månatlig kostnad på 58 kronor som läggs på hyran. Avgiften börjar tas ut först när nätet är färdigt. 

Witalabostäder i Vetlanda begärde en hyreshöjning på  2,7 procent. Ett argument för höjningen var de stora underhållsbehov som väntar bostadsbolaget. Även här landade man på 2,2 procents höjning i en ettårig uppgörelse. 

Läs ocksåTommys fru fick demensboende – hyran dubblades mot vanlig etta

– Vi är nöjda. Höjningen ligger i linje med vad kringliggande kommuner landat på, säger Eric Engelbrektsson, vd på Witalabostäder.

Under våren påbörjar bostadsbolaget stora underhållsinstatser i hela sitt bestånd. Bland annat asbestsanering och byte av fönster. 

– Vi kommer kunna genomföra underhållet trots att vi inte fick igenom vårt krav på 2,7 procent, menar han.

Läs ocksåHyresgästföreningen kräver frysta hyror i Storgöteborg

Brigitte Widell är förhandlingsledare på Hyresgästföreningen Sydost. Hon är nöjd med förhandlingarna med Eksjöbostäder och Witalabostäder.

– Det har varit konkreta och bra förhandlingar utifrån bolagens kostnadsökningar. Snitt överlag ligger runt 2,2 procent i hela regionen.

Läs också Mehdi och hans dotter satt fast i hissen i 45 minuter – "kan hända igen" Underkända hissar körs trots förbud: "Folk kan skadas och till och med dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.