”Hyrorna kommer att höjas med 50-70 procent”
Från och med nästa år ska inte längre de allmännyttiga bostadsbolagens hyror bestämma hyresnivån för de privata lägenheterna. I stället ska hyrorna för samtliga lägenheter förhandlas fram mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen. Det är ett av huvudförslagen i den proposition som regeringen presenterade i går.
Hyresgästföreningen ställer sig bakom förändringen. Det gör inte Nätverket för Hyresgästernas boendetrygghet, som har ett par hundra medlemmar i Stockholm.
– Jag är bedrövad och oerhört orolig, säger ordföranden Margareta Friman-Scharin.
Hon spår att förändringarna kommer att leda till en slags förhandlad marknadshyra. I och med att de allmännyttiga hyrorna inte längre ska styra, samtidigt som de kommunala bostadsbolagen ska drivas affärsmässigt, kommer samtliga hyror justeras upp i nivå med de högsta privata hyrorna, tror Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet.
– Hyresgästföreningen har dålig koll på hyrorna i det privata beståndet. Fastighetsägarna kommer lätt att få fram privata hus med höga hyror, som de kommer att använda som jämförelsematerial för att få upp hyrorna för alla lägenheter. I och med att allmännyttan ska drivas affärsmässigt kommer hyrorna att kunna höjas kraftigt där det råder bostadsbrist.
I och med att det så kallade påtaglighetsrekvisitet blir kvar, innebär det att en privatägd lägenhet kan ha upp till fem procent högre hyra än en allmännyttig. Liksom flera andra känner Margareta Friman-Scharin en oro för spiraleffekter i hyreshöjningarna. Hon tror att hyrorna kommer att ha höjts med mellan 50 och 70 procent om fem år – i hela Stockholm. Den som i dag har en hyra på 6 000 kronor kommer om fem år tvingas betala närmare 9 000 kronor. Hon bor själv på Östermalm och räknar med att tvingas flytta.
Vad skulle du råda den i Stockholms innerstad som fått erbjudande om att omvandla sin lägenhet till bostadsrätt?
– Det beror förstås på vilken ekonomi man har och vilket erbjudande man får. Men i dag är det ofta billigare med bostadsrätt och när det här förslaget blir verklighet kommer skillnaden att bli ännu större. Jag vet flera aktiva inom Hyresgästföreningen som gett upp kampen och blivit bostadsrättsinnehavare.
Är du själv medlem i Hyresgästföreningen?
– Jag har varit, men i och med att föreningen i huvudsak är positiv till regeringens förslag kommer jag nu att gå ur. Det hade varit bättre att regeringen själv infört dessa förändringar utan att Hyresgästföreningen varit med och hållit i yxan. Då hade hyresrätten kunnat bli en valfråga, säger Margareta Friman-Scharin.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.