I jakten på hyresgäster – ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter
Från inga lediga lägenheter alls till vakanser på tre-fyra procent per månad i snitt. För Bostadsstiftelsen Platen i Motala så har hyresmarknaden förändrats de senaste åren. De har cirka 5700 lägenheter i Motala och drygt 60 procent av hyresmarknaden. Tidigare så har alla lägenheter gått åt.
– Det har varit fullt uthyrt, så pass att även om någon har fått till exempel en vattenskada så har vi inte haft en ersättningslägenhet ens i vårt eget bestånd, berättar Ulf-Henrik Östlund, kommunikationschef.
Numera är läget annorlunda, med fler lediga lägenheter än vad som är önskvärt.
– Vi började märka av ökade vakanser strax efter pandemin, och ännu lite mer efter att det blev ökad oro i världen, trots att vi tog emot ukrainska flyktingar, säger han.
Platen testar nu därför en ungdomskampanj för att få in fler hyresgäster. Från och med den 20 mars startade Platens kampanj för ungdomar mellan 18 och 22 år. Lägenheterna har samma pris oavsett kvadratmeter, och utgår från 2 500 kronor för en etta, till 3500 för en trea. Kampanjen pågår fram till den sista augusti. Rabatten får man i ett år, sedan måste man betala full hyra. Kampanjen gäller fram till 31 augusti.
I dagsläget finns det 75 lediga lägenheter på hemsidan, tio av dem nu med rabatt. Det kommer läggas ut några rabatterade lägenheter åt gången varje vecka för att fylla på utbudet.
– Vi gör det här i tid för vår egen ekonomi. Vi tycker också det är viktigt att ungdomar får chansen att hyra billigare. Vi har en omsättning på 70-80 lägenheter på grund av folk som flyttar inom vårt bestånd eller flyttat ifrån oss. Med ungdomskampanjer hoppas vi få ner vakanserna något, säger Ulf-Henrik Östlund.
En medveten strategi
Av Hem & Hyras undersökning framgår att de flesta bostadsbolag i sydöstra Sverige inte har någon ungdomsrabatt. Men flera av de mindre och medelstora kommunerna i regionen tycker att denna strategi är värd att satsa på.
Flera bostadsbolag har byggt upp egna modeller av ungdomsrabatter. Mullsjö Bostäder har en ungdomsrabatt på ettor och tvåor, och har erbjudit någon form av ungdomsrabatt i många år på en mindre andel av lägenhetsbeståndet.
– Vi vill ha kvar de unga i vår kommun och underlätta för dem att skaffa egen bostad, säger Sophie Ericson på Mullsjö Bostäder.
– I början var det ett sätt att kunna hyra ut lägenheter i områden där vi hade svårt att hitta hyresgäster. Numera har vi nästan inga tomma lägenheter, men vi vill ändå fortsätta erbjuda den här möjligheten, säger hon.
Hyresbostäder i Norrköping öronmärker varje månad ett antal lediga ettor och tvåor för hyresgäster som är mellan 18 och 24 år. Ydrebostäder erbjuder billigt boende i särskilda ungdomslägenheter i Österbymo. Och om du är yngre 26 år kan du få nedsatt hyra i Olofströms kommun. För Olofströmshus är målsättningen är att fler unga ska stanna kvar i kommunen.
– Just nu använder 90 hyresgäster vår ungdomsrabatt. Vi vet att den är uppskattad, säger Helen Gunnarsson som är marknads- och IT-chef på Olofströmshus.
Alla under 26 år får tusen kronor i rabatt varje månad, oavsett lägenhetsstorlek. Satsningen började redan 2007 och har sedan dess fortsatt.
19-årige Oliver Green flyttade under hösten 2023 till en lägenhet in i Ekerydområdet i Olofström.
– Tack vare hyresrabatten har jag möjlighet att lägga undan lite pengar, som jag i stället kan spendera på näringsrik mat och dryck säger han.
Oliver spelar mycket ishockey och för honom är kosthållningen mycket viktig.
– Det är bara positivt att Olofströmshus erbjuder ungdomsrabatter, menar han.
Som mest har 182 hyresgäster använt sig av Olofströmshus ungdomsrabatter samtidigt.
– Detta rekord sattes år 2014. Sedan dess har antalet lediga lägenheter totalt sett blivit färre, vilket även gör att utbudet för ungdomarna minskat, säger Helen Gunnarsson.
– Just nu använder cirka 90 hyresgäster vår ungdomsrabatt.
Tidningen har frågat alla de 49 kommunala bostadsbolagen i sydöstra Sverige om de har ungdomsrabatter. Ett av de 43 bolag som har svarat är Lessebohus. I deras lägenheter behöver ingen som är mellan 18 och 25 år betala full hyra.
Månadshyran för de unga nedsatt med 400 kronor för en etta, 600 kronor för en tvåa och 800 kronor för en trerumslägenhet.
– Vi erbjuder denna möjlighet sedan cirka tio år tillbaka och vet att det uppskattas, säger Inger Sundberg på Lessebohus.
– Många bor kvar hos oss även sedan de blivit 26 år, alltså efter att rabattperioden är slut. Självklart är det värdefullt om en viss andel unga stannar kvar i bygden i stället för att de tidigt flyttar till större orter.
Vill öka befolkningen
Lessebohus har erbjudit ännu större möjligheter till ungdomsrabatter tidigare. I år har det skett en minskning, eftersom bolaget nyligen sålde en stor andel av sitt bostadsbestånd.
– Men vi kommer att fortsätta med ungdomsrabatter, eftersom det är i linje med det uppsatta målet att öka befolkningsantalet i kommunen från 8 500 invånare till 10 000, förklarar Inger Sundberg.
Sedan något år tillbaka ger även Mönsterås Bostäder ett bidrag till unga som tar steget och flyttar hemifrån. Bostadsbolaget bjuder 25-åringar och yngre på en månadshyra. Under de senaste fyra månaderna har nio ungdomar utnyttjat rabatten.
– Rabatten gäller i alla bostadsområden och alla lägenhetsstorlekar, men de flesta bor i tvåor eller i ettor berättar Linn Alvarström, kommunikatör på Mönsterås Bostäder.
Dessa hyresrabatter innebär förlorade intäkter för Mönsterås Bostäder på cirka 42 000 kronor, jämfört med om lägenheterna varit uthyrda till fullpris.
Bostadsbolaget i Mönsterås hoppas att ungdomsrabatten på sikt kan bidra till att hålla nere antalet tomma lägenheter, och att fler bosätter sig i kommunen.
Inger Borg, ordförande för hyresgästföreningen i region Sydost, vill inte kritisera de bostadsbolag som erbjuder ungdomsrabatter.
– Jag ska vara ärlig och säga att jag inte har funderat så mycket på den här saken, men så klart är det positivt om fler unga kan komma ut på bostadsmarknaden, säger hon.
– Samtidigt kan man tycka att grundhyrorna är för höga i Sverige. Det finns ett systemfel när man måste utforma rabatter för att människor ska ha råd att bo i lägenheterna, säger Inger Borg.
Ungdomar erbjuds från och med 18 års ålder reducerad hyra med 1 000 kronor per månad, till och med det år de fyller 25. Rabatten gäller i mån av tillgång på lägenheter. Ungdomsrabatt lämnas endast på avtal med en ensam kontraktsinnehavare. Det går inte att ta med sig rabatterad hyra vid omflyttning. Rabatterna erbjuds på en- och tvårumslägenheter i Olofströms tätort, Kyrkhult och Jämshög.
Källa: Olofströmhus