Annons

I miljonprogrammen väntar kostsamma renoveringar

Skåne ​Miljonprogrammet måste renoveras. Och det är hyresgästerna som får betala, i alla fall om fastighetsägarna får bestämma. Kommunala MKB vill höja hyrorna med 14,3 procent på fyra år. Kravet motiveras med att många fastigheter är i stort behov av renoveringar.
 − Vi tycker detta är alldeles för högt, säger Bo Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen södra Skåne.
MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, har 21 282 lägenheter vilket motsvarar 29 procent av Malmös hyresrätter. Mer än halva beståndet är byggt 1975 eller tidigare och i stort behov av renoveringar de kommande åren i form av stambyten och modernisering av kök och badrum. Därför vill MKB ha ett fyraårigt avtal med höjningar på 3,4 procent om året.
 
Bo Nilsson är mycket kritisk till kravet. Han påpekar att MKB har gått med stor vinst i flera år. Förra året uppgick vinsten till 129 miljoner kronor.
 
− Vi har låtit dem gå med vinst eftersom vi vetat om att underhållsbehovet fanns. Då borde det vara dags för dem nu att använda en del av vinsten till att klara renoveringarna.
 
Han håller med om att underhållsbehovet är stort och att kostnaderna på marknaden har skenat iväg de senaste åren men konstaterar samtidigt att detta till viss del uppvägs av ökade intäkter på andra områden som den sänkta fastighetsskatten.
 
− Nu ska vi titta på MKB:s intäkter och utgifter innan vi kommer med ett motbud, säger Bo Nilsson.
 
MKB:s vd Sonny Modig påpekar att den begärda hyreshöjning på 3,4 procent om året bara utgör hälften av den kostnadsökning som bolaget anser sig stå inför.
 
− Det här handlar om något helt annat än vanligt underhåll. Det finns inget fastighetsbolag i Sverige som har pengar av den här storleksordningen undanlagda, säger han.
 
Även utanför Malmö väntar stora renoveringar för de kommunala bostadsbolagen. Drygt hälften av Trelleborgshems lägenhetsbestånd är från åren 1965 −1975 och bolaget förbereder sig nu för omfattande stambyten. Enligt fastighetschef Lars Hellstrand är det inget som bolaget avsatt pengar för.
 
– Det ligger inte en hög med pengar och väntar på att användas, säger han.
 
För Ystadbostäders del ser det ljusare ut. Bolaget renoverade sitt största området, Fridhem, redan under slutet av nittiotalet.
 
På LKF i Lund vill fastighetschef Bertil Lundström inte överdramatisera de kommande renoveringsbehoven. Han tycker att det så kallade miljonprogrammet har fått ett oförtjänt dåligt rykte.
 
− Visst finns där ett underhållsbehov men fastigheterna är inte så dåliga. Den stora utmaningen är att det är så många fastigheter som byggdes samtidigt.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Så bantar domstolen den dyra flyttnotan – skadorna var ”normalt slitage” Görans och Mona-Lis vardagsrumstak rasade ner i lägenheten Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Här skötte hyresgäster om gården – men sen skulle växterna väck: ”Chockerande” Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.