Inget åtal och mannen nekade – men hyresnämnden slår fast: Mannen sparkade och dödshotade väktare

Ludvikabon hade stört grannarna vid flera tillfällen och den här kvällen i slutet av november 2024 var det dags igen. Efter att grannarna ringt störningsjouren kom en väktare till adressen. Redan ute på gatan kunde han höra hur mannen spelade riktigt hög musik i sin lägenhet.
Väktaren knackade på dörren och mannen öppnade. Enligt väktaren ska följande då ha hänt: Hyresgästen blev arg och började till slut hota väktaren med att han skulle slå sönder och döda honom. Därefter sparkade hyresgästen honom hårt i magen.
Inget åtal
Polisen utredde händelsen, men efter drygt tre månader valde åklagare Alvin Svensson i Falun att inte åtala Ludvikabon.
– Jag bedömde att väktarens berättelse framstod som trovärdig och tillförlitlig, men det fanns ingen ytterligare bevisning. Till exempel fanns det inga vittnen till händelsen. Bristen på stödbevisning gjorde att jag på objektiva grunder bedömde att jag inte kunde förvänta mig en fällande dom, säger han.
En annan syn på saken
Men hyresnämnden har en annan syn på händelsen, efter att hyresvärden vänt sig dit för att få Ludvikabon vräkt.
Hyresnämnden slår nämligen fast att det är bevisat att mannen hotade och misshandlade väktaren.
Det här beror på att beviskraven är lägre i hyresmål jämfört med brottmål. En domstol kan bara döma den åtalade om åklagaren har styrkt brottet bortom allt rimligt tvivel. Det betyder att det inte finns några rimliga alternativa förklaringar till den åtalades skuld.
Lägre beviskrav
– Men beviskraven är lägre i hyresnämnden. Vi gör en bedömning om påståendena är styrkta eller inte. Kraven på bevisningen är höga i hyresnämnden, men inte lika höga som i brottmål, förklarar hyresrådet Anders Gustavsson.

Nämnden anser att väktaren klart och tydligt har berättat om händelseförloppet och att hans version stöds av annan bevisning. Till exempel kallade väktaren på polisen i samband med händelsen. Han uppsökte läkare och var sjukskriven i två veckor, plus att arbetsledaren stödde hans version
– En annan sak är att Securitas ändrade sina rutiner efter händelsen så att det alltid är två väktare som åker till den här adressen. Dessutom underrättar man polisen innan man åker. Det här är inget bolaget gör utan anledning, det kostar ju mer pengar, säger Anders Gustavsson.
Prövade aldrig klotter
Han tillägger att både hyresvärden och hyresnämnden var medvetna om att åklagaren beslutat att inte åtala mannen.
Hyresvärden anklagade även Ludvikabon för att ha klottrat i fastigheten och han hade dessutom missat att betala tre månadshyror. Dessa saker prövade aldrig hyresnämnden eftersom händelsen med väktaren var tillräckligt graverande för att Ludvikabon måste flytta omgående.
Beslutet kan överklagas och det ska i så fall ske senast den 30 maj.