Annons

Inget hyresbud från Öbo i år

Örebro Öbo kommer inte lämna något bud på hyreshöjning i år. Erfarenheterna från förra årets strandade förhandling, gör att Hyresgästföreningen och Öbo testar nytt.

Det kommer ingen procentsatts på föreslagen hyreshöjning för 2013 från Öbo i år. Förra årets kaotiska hyresförhandling får inte upprepas, är det tänkt.

Då slutade en strandad förhandling med att hyresmarknadskommittén, HMK, satte den nya hyran för Öbo:s över 22 500 lägenhetsinnehavare.

Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.

Men det betyder inte att Öbo:s hyresgäster slipper hyreshöjning nästa år.

Nej, i stället ska Öbo och Hyresgästföreningen testa att förhandla på ett nytt sätt, utan budgivning. Men genom att träffas under flera tillfällen och resonera tillsammans om Öbo:s och hyresgästernas behov.

– Vi kommer ha flera möten under längre period än tidigare. Då sågs vi en eller ett par gånger och sen skulle beslut fattas under någon timmes möte. På det här sättet hinner vi prata och se vad som behöver göras och det gör att stora förhandlingsdelegationen känner sig mer delaktig, säger Annica Björsell som är förhandlare i Örebro.

Läs ocksåNu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"En kvinna står vid ett av husen som Öbo vill sälja.

Som exempel tar hon att hon Öbo:s utspel i våras om att bolaget behöver 666 miljoner kronor till upprustning av bostadsområden och fastigheter.

Annons

– Vi har tittat på vilket underlag de använt sig av för att komma fram till den siffran. Vi har gått igenom varje fastighet och vad de anser att de behöver göra. Då får vi möjlighet att säga ”varför gör ni det och inte det?”. Den tiden till diskussion har inte funnits tidigare.

Det finns kritiker som menar att Hyresgästföreningen i Örebro sitter i knät på Öbo. Kan inte en sådan här sak förstärka den känslan?

Läs ocksåNytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjningDåligt underhåll, snöröjning, asfalt

– Den kritiken kan komma, det är jag medveten om eftersom jag redan sett sådana insändare. Men det är ju ändå så att det är de förtroendevalda – det vill säga hyresgästerna – som bestämt det här och tycker att de känner sig mer delaktiga och kan fatta bättre beslut jämfört med när det bara kommer en siffra från Öbo. Upprinnelsen till det här är att vi inte lyckades komma överrens förra året utan fick gå vidare till HMK och det är inte bra för vare sig oss eller bolaget, säger Annica Björsell.

Och precis som tidigare spelar den vanliga hyresgästen en viktig roll för att Hyresgästföreningen ska kunna få in fakta som kan användas för att pressa tillbaka hyrorna.

– Det är viktigt att man hör av sig om brister i kvalité och skötsel inför förhandlingen. Inte så mycket om brister i lägenheten – för de ska åtgärdas, säger Annica Björsell.

Öbo:s ekonomichef Björn Forsberg är också positiv till det nya sättet att förhandla.

Annons

– Den stora fördelen är att vi slipper riskera att hamna i HMK som förra året. Där sätts hyran helt utanför vår kontroll.

Men på det här sättet missar Hyresgästföreningen sin chans att framstå som ”de goda” som pressar ner hyrorna för örebroarna, det måste ju vara till fördel för er?

– Det gör de ju. De kommer ändå att föra fram sina åsikter och vi kommer förhandla, men inte utifrån ett bud. Dessutom tror jag att örebroarna har genomskådat de tidigare förhandlingarna för länge sedan. Vi kommer med ett väldigt högt bud och Hyresgästföreningen kommer med ett väldigt lågt och sen ska vi enas. Nu ska vi i stället resonera oss fram gemensamt och det värsta som kan hända är att vi inte kommer fram till något utan att det får bli en klassisk hyresförhandling.

Inför hyreshöjningen 2012  yrkade Öbo förra hösten på 5,06 procent. Parterna enades först om 3,4 – men i sista sekund vände Hyresgästföreningen på klacken och sa nej. I stället fick hyran avgöras genom central förhandling hos HMK och slutade på 2,7.

Fakta: Förhandlingsdelegation

När hyrorna förhandlas utses en stor förhandlingsdelegation bland Hyresgästföreningens medlemmar som bor hos bostadsbolaget.

Ur den stora delegationen utses några personer som sitter med i den lilla förhandlingsdelegationen.

Den lilla får i uppdrag att sätta sig in i kalkylerna och förhandla ner hyran med bostadsbolaget.

Sedan är det upp till den stora delegationen att godkänna eller förkasta vad den lilla delegationen förhandlat fram med bostadsbolaget.

Säger stora delegationen ja – är hyresförhandlingen klar.

Säger delegationen nej går hyran till medling eller strandas.

Då är det Hyresmarknadskommittén, HMK, som medlar eller avgör den nya hyran. I HMK sitter företrädare för Hyresgästföreningens riksförbund och organisationen Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag).

Läs också Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.