Annons

Inget stopp utanför Stockholm

Nyheter Den lag som försvårar försäljningen av kommunala hyresrätter försvinner den första juli. Men lagen har inte stoppat några försäljningar utanför Stockholm, visar en rapport från Uppsala universitet.​

​Sedan 2002 har det krävts länsstyrelsens godkännande för att kommunala bostadsbolag ska få sälja sina lägenheter, ett krav som försvinner den första juli. Frågan är hur stor effekten egentligen blir utanför Stockholm.

Annons
 – I stort sett samtliga ansökningar från kommunala bostadsbolag utanför Stockholm om att sälja sina lägenheter har beviljats, säger Ina Blind, utredare vid institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, vid Uppsala universitet.
Hon har på uppdrag av de allmännyttiga bostadsföretagens organisation, Sabo, granskat alla ansökningar som inkommit till landets länsstyrelser under april 2002 till maj 2006.
 
Siffrorna är tydliga. Försäljningen av kommunalt ägda lägenheter har pågått för fullt de senaste åren – trots rådande lagstiftning. Totalt har drygt 17 000 allmännyttiga bostäder bytt ägare sedan april 2002.
I Stockholms län är bilden en annan. Där har länsstyrelsen i stället stoppat 60 procent av försäljningarna, 2 728 bostäder, enligt rapporten.
P-G Nyström är jurist på Hyresgästföreningen. Han är inte förvånad över siffrorna.
– Lagen har kallats för stopplagen, vilket är vansinnigt. Men i Stockholms innerstad har den haft effekt och när den nu försvinner innebär det att allmännyttan där är borta om några år, säger han.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem Fagersta startar kommunalt bostadsbolag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.