Annons

Ingrid och Ulf bor i ständigt renoveringsbuller: ”Vi borde få lägre hyra”

Stockholm I samband med att hyresgäster flyttar ut passar värden på att renovera. "Det leder till omfattande och återkommande störningar. Vi som bor kvar bör kompenseras i form av lägre hyra", säger Ingrid Blom och Ulf Lundegård.
Porträttbild på en kvinna och en man
Foto: Mikael Bergling
Ingrid Blom och Ulf Lundegård bor i en trerumsläget på Kungsholmen i Stockholm. De trivs mycket bra, förutom med de återkommande renoveringarna.

Någon sådan kompensation har de inte fått.

– Det tycker jag är jättedåligt, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Sandra Zuniga Michel.

Ingrid Blom och Ulf Lundegård bor sedan några år tillbaka i en trerumsläget på Kungsholmen i Stockholm. Fastigheten, som består av 150 lägenheter fördelade på flera byggnader, ägs av Stiftelsen Isaak Hirschs minne som även äger bostäder i Vasastan.

Husen är för seniorer

Stiftelsens sammanlagda lägenhetsinnehav uppgår till 289.

Kvarteret på Kungsholmen är ett +65 boende. Rader av rullatorer innanför portarna vittnar om att det är många äldre som bor här.

Fastighet på Kungsholmen
Fastigheten på Kungsholmen, som består av 150 lägenheter fördelade på flera byggnader, ägs av Stiftelsen Isaak Hirschs minne som även äger bostäder i Vasastan.

För att kunna få ett boende i någon av stiftelsens fastigheter ska den sökande, förutom att vara över 65 år, bland annat ha varit mantalsskriven i Stockholms stad under de senaste fem åren, sakna ekonomiska resurser att lösa sin bostadssituation på egen hand och önska gemenskap med grannar i den egna åldern.

Byggdes i slutet på 1920-talet

Husen på Kungsholmen byggdes i slutet på 1920-talet.

– Vi trivs mycket bra, förutom med de återkommande renoveringarna, säger Ingrid Blom och Ulf Lundegård.

– När någon flyttar ut, till exempel på grund av dödsfall eller för att de ska flytta till ett demensboende, passar värden ofta på att renovera den lägenhet som då blir ledig. Ibland kan det vara omfattande och mycket störande renoveringar med bilningsarbeten. Det har emellanåt varit svårt att vara hemma.

Vad har ni då gjort?

– Om det varit fint väder har vi fått gått ut och promenerat. Det finns en lokal i fastigheten som vi kan vara när de mest störande arbetena pågår. Men i den går det inte att laga mat.

– I samband med att fönstren i vårt hus renoverades bodde vi under en vecka på hotell som vi själva betalade. Då gick det överhuvudtaget inte att bo kvar hemma. Även fasadrenoveringen var jobbig.

”Ett ständigt pågående arbete”

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Sandra Zuniga Michel menar att situationen kompliceras av att det är ett 65+ boende.

– De som bor de är pensionärer som är ofta är hemma stora delar av dagen, det vill säga på tider då renoveringsarbetena pågår. Många är dessutom sköra och sjuka.

– Eftersom man renoverar efterhand som folk flyttar ut känns det för många av de som bor kvar som det är ett ständigt pågående arbete som aldrig tar slut.

HGF begär hyressänkning

I en framställan till värden har Hyresgästföreningen begärt att hyran sänks med 15 procent under tider då det pågår störande renoveringsarbeten i husen.

– Tyvärr har vi fått nej på vår begäran. Jag tycket att det är jättedåligt att värden inte vill ge de boende någon ersättning, säger Sandra Zuniga Michel.

äldre par i lägenhet
”I samband med att fönstren i vårt hus renoverades bodde vi under en vecka på hotell som vi själva betalade. Då gick det överhuvudtaget inte att bo kvar hemma. Även fasadrenoveringen var jobbig”, säger Ingrid Blom och Ulf Lundegård.

Enligt värdens senaste enkät (2023) har andelen hyresgäster som anser att stiftelsen är en bra eller mycket hyresvärd minskat från 87 till 80 procent. Renoveringarna kan vara en bidragande förklaring till det, enligt en analys av stiftelsen.

Renoverar tomma lägenheter

Stiftelsens direktör Annette Bengtsson säger till Hem & Hyra att styrelsen har beslutat ett renovera lägenheterna efterhand som de blir tomma.

– Det beror på att de som bor här är äldre. I stället för att tomställa trappuppgångar och evakuera boende medan renoveringsarbetena pågår tog man för länge sedan beslut att renovera lägenheterna efterhand.

Boende känner sig störda när det pågår renoveringsarbeten.

– Det kan bli så periodvis. Det är ungefär 15 lägenheter per år som byter hyresgäst. Alla renoveras dock inte.

Varför får hyresgäster ingen kompensation om de störs av renoveringarna?

– Det har vi aldrig gett ut. Detta är en fråga som har varit uppe i styrelsen som då har beslutat är att vi inte ska ha hyreskompensation under renoveringstid, säger Annette Bengtsson.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.