HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Inte ett seriöst genomtänkt förslag”

Nyheter Skrota hyressättningssystemet och inför en friare prissättning, uppmanar flera medlemmar ur Socialdemokratiska ekonomklubben. Förslaget får rejält mothugg av Hyresgästföreningen.

Under torsdagen skrev nio medlemmar i Socialdemokratiska ekonomklubben vid Handelshögskolan ett skarpt kritiskt inlägg på DN Debatt. Ekonomerna kallade dagens hyressättningssystem ”ett misslyckande för socialdemokratin”, och drev ståndpunkten att dagens bruksvärdessystem bidrar till bostadsbristen.

När hyrorna hålls för låga med hjälp av regleringar uppstår brist på hyresrätter, resonerade skribenterna. Orsakerna till detta är dels att byggbolagen tjänar mindre på att bygga och dels att bostadsbeståndet används ineffektivt när folk utan vidare har råd att bo större än de behöver. 

Läs ocksåDaniel tatuerar sig mot hyreschocken

I förlängningen uppstår då en situation där hushåll med få personer bor i stora lägenheter i innerstaden medan fattiga, större familjer trängs i förorterna, skriver inläggets författare.

Som lösning föreslår de socialdemokratiska ekonomerna en övergång till ett mer marknadsanpassat system med friare hyressättning. För att inte nuvarande hyresgäster ska hamna i kläm föreslår skribenterna att man antingen väntar med övergången till nya kontrakt skrivs eller att hyresgästerna kompenseras av sin värd med en engångssumma för att täcka hyreshöjningar.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder avfärdar förslaget som ett utslag för ungdomspolitikers önskan att få genomslag i debatten. 

Läs ocksåFörsta hyresuppgörelsen i pandemin: ”Vi vill hjälpa så mycket vi kan”

– Det finns inga belägg i debattartikeln för att marknadshyror ger ökat byggande och fler möjlighet att komma in på hyresmarknaden. De länder där man infört marknadshyror visar på motsatsen, säger hon.

En annan aspekt att ta hänsyn till är enligt Marie Linder den ökade kostnaden för bostadsbidrag marknadshyror skulle innebära samt att ett dyrt system med social housing skulle bli verklighet för de allra fattigaste.

– Fastighetsägarna skulle däremot få stora värdeöverföringar, avslutar hon.

Läs ocksåHyresgäster vann mot sin värd - därför får de dela på 400 000 kronor

Lennart Weiss, kommersiell direktör för fastighetsföretaget Veidekke, har tidigare gjort sig känd för sin kritik av dagens hyressättningssystem. Han håller med om att förändringar måste göras så att bruksvärdet bättre speglar hyresgästernas betalningsvilja – även om han motsätter sig skribenternas användning av ordet ”hyresreglering” som beskrivning av dagens förhandlingsbaserade system.

– Lösningen är skapa tydligare definitioner av just bruksvärdet samt införa ett medlingsinstitut som hanterar kollektivt förhandlade hyror. Marknadshyra i strikt mening är givetvis ingen lösning och skulle ytterst leda till statlig hyrespolitik, säger han.

Läs också Corona tog Susannes inkomst - sen kom tunga beskedet från värden Hyresgästförenings lokaler håller fortsatt stängt: ”Ansvaret ska inte ligga på enskilda”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.