Annons

”Inte klokt”: 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Örebro 888 kronor för att byta ett lysrör. Öbo ville bli bättre på att ta betalt för sina hushållsnära tjänster. Det slutade med att bolaget fick sänka sina priser rejält.
Foto: Matias Frödén
Dennis Henriksson och Lennart Elfström bor grannar på Norr i Örebro. De blev upprörda när de såg vilka priser Öbo först tog ut. "888 kronor för att byta ett lysrör, det är ju inte klokt", säger Dennis.

Egentligen har reglerna varit desamma i många år: I mån av tid och mot betalning har Örebrobostäder hjälpt sina hyresgäster med sådant som att byta en glödlampa i ugnen, rensa golvbrunnen eller byta filtret i fläkten. Enklare saker som hyresgästerna egentligen själva ansvarar för.

Men det har inte alltid varit så noga med att fakturera för arbetskostnaden. Vissa hyresgäster fick betala, andra inte.
– Det kan ha varit lite olika hur vi tillämpade den här regeln, säger Anna-Carin B Magnusson som är förvaltningschef på kommunägda Öbo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Enligt de preliminära uppgifter Anna-Carin B Magnusson har är det inte särskilt många hyresgäster som har använt sig av Öbo:s tjänster.

Måste spara

I våras stramade man upp reglerna, mycket på grund av sparkraven som är ett resultat av bolagets dåliga ekonomi. I mars gick Öbo ut på webben med en prislista på vad det kostar att få hjälp med de här sakerna.

Den inledande texten löd: ”Alla hyresgäster har ansvar för att ta hand om sin lägenhet och själv lösa enklare fel. Om du inte har möjlighet att åtgärda felet, eller inte har någon som kan hjälpa till, kan du beställa tjänsten av oss. Vi hjälper dig mot en kostnad i mån av tid.”

Samma regler för alla

Enligt Anna-Carin B Magnusson var prislistan och att samma regler skulle gälla för alla resultatet av en dialog med hyresgästerna.
– De lyfte fram att en av de viktigaste sakerna var att alla får likvärdig service. Att det är tydligt vad som ingår i hyran och att det fungerar likadant på alla områden i vårt stora bestånd, säger hon.

Annons
Den gamla prislistan publicerades i våras på Öbo:s hemsida.

Priserna baserade Öbo till stor del på de nyckeltal för service som Sveriges Allmännytta tillhandahåller. Men flera tjänster prissatte bolaget på egen hand.

En del tyckte att priserna var alldeles för höga. Inklusive material kostade exempelvis ett lysrörsbyte 888 kronor medan byte av en lampa i en fläkt landade på 508 kronor.

Upprörda hyresgäster

Upprörda hyresgäster vände sig till Hyresgästföreningen i Örebro om detta – liksom till Öbo.
– Ja, vi fick en del synpunkter, framför allt från seniorboenden, säger Anna-Carin B Magnusson.

Till en början skulle nämligen hyresgästerna på Öbo:s seniorboenden också betala för arbetskostnaderna. Men kritiken bidrog till att Öbo drog tillbaka det – numera får hyresgästerna på seniorboendena bara betala för materialet.

Samtidigt sänktes priserna generellt med nästan 30 procent, inräknat arbete och material.
– I någon mån kan man säga att kritiken påverkade oss, samtidigt som vi under sommaren satte oss ner och analyserade priserna och räknade på våra faktiska kostnader, säger Magnusson.

Annons

Stor prisskillnad

Sedan slutet av augusti betalar hyresgästerna 370 kronor för ett byte av ett lysrör medan ett lampbyte i en fläkt kostar 360 kronor. Skillnaden jämfört med tidigare – 518 respektive 148 kronor.

Dennis Henriksson och Lennart Elfström tycker det är bra att Öbo sänkte sina priser. Nu är de mer rimliga, anser de två grannarna.

Hur kunde det bli så stor skillnad på priserna, till exempel på lysrören?
– Det vet jag inte, men vi kände väl själva att det blev lite högt när vi började titta på vad vi har för lysrörskostnad och nedlagd arbetstid, säger Anna-Carin B Magnusson.

”Inte klokt”

Hyresgästerna Dennis Henriksson och Lennart Elfström på Norr i Örebro hör till dem som reagerade när prislistan offentliggjordes i våras. Priserna var alldeles för höga plus att Öbo borde ha gått ut med information i brevlådorna om nyordningen, anser de två grannarna.
– 888 kronor för att byta ett lysrör, det är ju inte klokt. Men nu när de har ändrat tycker jag faktiskt att priserna ligger på en ganska rimlig nivå. Det kostar ju att ta ut personal. Minst en timme får man betala för när man anlitar vilken firma som helst, säger Dennis Henriksson.

Fakta: 15 bolag erbjuder tjänster – 10 tar betalt

Vi frågade ytterligare 19 bostadsbolag i Mellansverige om de erbjuder en liknande service som Örebrobostäder. Vi fick 18 svar. Fyra svarade nej på frågan. Resten av bolagen erbjuder en eller flera tjänster, där vissa kan vara gratis medan andra kostar.
Kumlabostäder stack ut genom att alla de 18 tjänsterna som finns på Öbo:s prislista ingår i hyran.

Bolag Ja Nej Tar betalt för en eller flera tjänster
KBAB, Karlstad X Ja
Stiftelsen Karlstadshus X Nej
Kristinehamnsbostäder (inget svar)
Arvika Bostads AB X Nej
Säfflebostäder X Nej
Örebrobostäder X Ja
Kumlabostäder X Nej
Askersundsbostäder X Ja
Karlskogahem X Ja
Lindesbergsbostäder X Ja
Kfast, Eskilstuna X
Nyköpingshem X Ja
Kfab, Katrineholm X
Strängnäs Bostads AB X
Flens Bostads AB X Ja
Tunabyggen, Borlänge X Ja
Kopparstaden, Falun X Ja
Ludvikahem X
Säterbostäder X Nej
Gamla Byn, Avesta X Ja

 

Fakta: Det här ska du fixa själv

Några exempel på vad som är hyresgästens eget ansvar:
• Byte av: ljuskällor, säkringar, fläktfilter.
• Rengöring av: sil i diskmaskinen, vattenlås, golvbrunnen.
• Rensning av: filter i torktumlaren, avrinningshål i kylen, pump i tvättmaskinen.

Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.