”Inte något centralt beslut”

Nyheter Fastighetsägarna Stockholm river kontraktet med Hyresgästföreningen. Men någon djupare spricka finns inte, försäkrar organisationens vd Reinhold Lennebo.

Förhandlingarna om 2012 års hyror är fortfarande inte i hamn – och nu skärps tonen ytterligare.

I protest mot vad de kallar ”kvalitetsproblem i förhandlingsarbetet” väljer Fastighetsägarna Stockholm att säga upp avtalet om den så kallade hyressättningsavgiften.

Läs ocksåHyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyranNiclas Sundell, Hyresgästföreningen och Sebastian Ländin, Urban Rights.

Huvudargumentet är att det tar för lång tid att nå en överenskommelse. Att många hyresgäster tvingas vänta orimligt länge på att få besked om sin kommande hyra och riskerar därmed att behöva betala stora summor retroaktivt.

Men att strypa den ersättning som värdarna betalar för att bekosta förhandlingsarbetet är att felaktigt missbruka sitt överläge, anser Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.

– Det handlar om två parter som har ett gemensamt ansvar. Fastighetsägarna försvårar och omöjliggör på sikt för Hyresgästföreningen att ta sin del i ansvaret för förhandlingarna genom att göra så här.

Läs ocksåDroppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus"En kvinna tar ut tvätt ur en tvättmaskin. En annan kvinna står bredvid.

– Dessutom bör ersättningen, som motsvarar 12 kronor i månaden, i så fall betalas tillbaka till hyresgästerna.

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo poängterar att det är en av organisationens fyra regionföreningar som beslutat att riva kontraktet – inte något centralt ställningstagande.

– Förhandlingar och aktiviteter kopplade till dessa ser vi som lokala företeelser. Och vi utgår från att Hyresgästföreningen ser det på samma sätt.

Läs ocksåKritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas interntHyresgästföreningens förbundsstämma 2025.

Det är alltså inte aktuellt att bryta samarbetet på bredare front?

– Jag vet att det tid efter annan har diskuterats liknande åtgärder på andra håll, men såvitt jag vet är det inte aktuellt nån annanstans just nu.

Är Fastighetsägarna nöjda med förhandlingsprocessen i stort?

– Min bedömning är nog att kvaliteten i de förhandlingar som nu startar kommer att betyda mer för hur vi agerar lokalt.

Fakta: Detta har hänt

Hyresgästföreningen får 12 kronor i månaden från alla hyresgäster, oavsett om man är medlem i Hyresgästföreningen eller inte, för att förhandla hyrorna.

Dessa pengar samlas i de flesta fall in av värdarna, som sedan slussar dem vidare till Hyresgästföreningen. Nu vill Fastighetsägarna i Stockholm inte längre ha någon central uppgörelse om att administrera pengarna.

Läs också Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.