Annons

”Inte något centralt beslut”

Nyheter Fastighetsägarna Stockholm river kontraktet med Hyresgästföreningen. Men någon djupare spricka finns inte, försäkrar organisationens vd Reinhold Lennebo.

Förhandlingarna om 2012 års hyror är fortfarande inte i hamn – och nu skärps tonen ytterligare.

I protest mot vad de kallar ”kvalitetsproblem i förhandlingsarbetet” väljer Fastighetsägarna Stockholm att säga upp avtalet om den så kallade hyressättningsavgiften.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Huvudargumentet är att det tar för lång tid att nå en överenskommelse. Att många hyresgäster tvingas vänta orimligt länge på att få besked om sin kommande hyra och riskerar därmed att behöva betala stora summor retroaktivt.

Men att strypa den ersättning som värdarna betalar för att bekosta förhandlingsarbetet är att felaktigt missbruka sitt överläge, anser Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman.

– Det handlar om två parter som har ett gemensamt ansvar. Fastighetsägarna försvårar och omöjliggör på sikt för Hyresgästföreningen att ta sin del i ansvaret för förhandlingarna genom att göra så här.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Dessutom bör ersättningen, som motsvarar 12 kronor i månaden, i så fall betalas tillbaka till hyresgästerna.

Annons

Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo poängterar att det är en av organisationens fyra regionföreningar som beslutat att riva kontraktet – inte något centralt ställningstagande.

– Förhandlingar och aktiviteter kopplade till dessa ser vi som lokala företeelser. Och vi utgår från att Hyresgästföreningen ser det på samma sätt.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Det är alltså inte aktuellt att bryta samarbetet på bredare front?

– Jag vet att det tid efter annan har diskuterats liknande åtgärder på andra håll, men såvitt jag vet är det inte aktuellt nån annanstans just nu.

Annons

Är Fastighetsägarna nöjda med förhandlingsprocessen i stort?

– Min bedömning är nog att kvaliteten i de förhandlingar som nu startar kommer att betyda mer för hur vi agerar lokalt.

Fakta: Detta har hänt

Hyresgästföreningen får 12 kronor i månaden från alla hyresgäster, oavsett om man är medlem i Hyresgästföreningen eller inte, för att förhandla hyrorna.

Dessa pengar samlas i de flesta fall in av värdarna, som sedan slussar dem vidare till Hyresgästföreningen. Nu vill Fastighetsägarna i Stockholm inte längre ha någon central uppgörelse om att administrera pengarna.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.