Annons

Inte riskfritt hyra ut på festival

Norrköping Bråvallafestivalen har gjort det möjligt att tjäna en månadshyra på bara tre dagar. Men att hyra ut sin lägenhet som festivalboende är långt ifrån riskfritt.
Foto: Jakob Kindesjö
Många hyresgäster passar på att erbjuda boende under Bråvallafestivalen.

Upp till 40 000 besökare väntas när den nya Bråvallafestivalen drar i gång i Norrköping i slutet av juni. Hotell och vandrarhem är fullbokade sedan länge, men på annonssajter som Blocket strömmar erbjudanden in från hyresgäster som hyr ut sina lägenheter till festivalbesökare.

En av dem är hyresgästen Johan, som erbjuder sin etta till tre personer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hittills har 15 personer hört av sig, men jag har inte bestämt än vem som ska få den, säger han.

Uthyrningen ger Johan drygt 3 500 kronor, lika mycket som han betalar i månadshyra. Under tiden flyttar han hem till föräldrarna. Men hyresvärden har han inte frågat om lov.

– Om jag hyr ut i tre dagar så tycker jag att det är min sak, inte hyresvärdens, säger han.

Annons
Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.

Men det krävs tillstånd av hyresvärden för att få hyra ut i andra hand. Om grannar blir störda eller det uppstår skador i bostaden så är det personen som står på kontraktet som är ansvarig.

– I förlängningen kan det innebära att man kan förlora sitt hyresavtal, säger Anitha Wretling, informationschef på hyresvärden Graflunds.

– Hyr man ut ändå så skulle jag rekommendera att ha personerna inneboende, så att det ändå går att hålla uppsikt över vad som sker i lägenheten.

Läs ocksåMormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planernaMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

Men uthyrningen kan även bli en dyr historia. Stefan Wiklund, skadejurist på Länsförsäkringar Östgöta, berättar att deras hemförsäkring inte gäller när någon som hyresgästen släppt in frivilligt orsakar stölder eller skador.

Annons

– Villkoren är tydliga på den punkten, säger han.

Fakta: Så säger hyresvärdarna:

Hyresbostäder, Norrköping

Det är inte okej att hyra ut i andra hand utan tillstånd. Det är i så fall bättre att upplåta ett rum så att man finns i lägenheten och kan hålla uppsikt. Vi kommer inte leta efter otillåtna uthyrningar, men får vi kännedom eller får reda på störningar kommer vi att kontakta hyresgästen.

Graflunds, Norrköping

Hyr man ut i andra hand så är hyresgästen ändå skyldig inför hyresvärden att hyran blir betald och att de som finns i bostaden sköter sig. Uppstår problem kan det i förlängningen innebära att man förlorar sitt hyresavtal. Hyr man ändå ut så skulle vi rekomendera att ha dem inneboende.

Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.