HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inte riskfritt hyra ut på festival

Norrköping Bråvallafestivalen har gjort det möjligt att tjäna en månadshyra på bara tre dagar. Men att hyra ut sin lägenhet som festivalboende är långt ifrån riskfritt.
Foto: Jakob Kindesjö
Många hyresgäster passar på att erbjuda boende under Bråvallafestivalen.

Upp till 40 000 besökare väntas när den nya Bråvallafestivalen drar i gång i Norrköping i slutet av juni. Hotell och vandrarhem är fullbokade sedan länge, men på annonssajter som Blocket strömmar erbjudanden in från hyresgäster som hyr ut sina lägenheter till festivalbesökare.

En av dem är hyresgästen Johan, som erbjuder sin etta till tre personer.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

– Hittills har 15 personer hört av sig, men jag har inte bestämt än vem som ska få den, säger han.

Uthyrningen ger Johan drygt 3 500 kronor, lika mycket som han betalar i månadshyra. Under tiden flyttar han hem till föräldrarna. Men hyresvärden har han inte frågat om lov.

– Om jag hyr ut i tre dagar så tycker jag att det är min sak, inte hyresvärdens, säger han.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

Men det krävs tillstånd av hyresvärden för att få hyra ut i andra hand. Om grannar blir störda eller det uppstår skador i bostaden så är det personen som står på kontraktet som är ansvarig.

– I förlängningen kan det innebära att man kan förlora sitt hyresavtal, säger Anitha Wretling, informationschef på hyresvärden Graflunds.

– Hyr man ut ändå så skulle jag rekommendera att ha personerna inneboende, så att det ändå går att hålla uppsikt över vad som sker i lägenheten.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah Alokla och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.

Men uthyrningen kan även bli en dyr historia. Stefan Wiklund, skadejurist på Länsförsäkringar Östgöta, berättar att deras hemförsäkring inte gäller när någon som hyresgästen släppt in frivilligt orsakar stölder eller skador.

– Villkoren är tydliga på den punkten, säger han.

Fakta: Så säger hyresvärdarna:

Hyresbostäder, Norrköping

Det är inte okej att hyra ut i andra hand utan tillstånd. Det är i så fall bättre att upplåta ett rum så att man finns i lägenheten och kan hålla uppsikt. Vi kommer inte leta efter otillåtna uthyrningar, men får vi kännedom eller får reda på störningar kommer vi att kontakta hyresgästen.

Graflunds, Norrköping

Hyr man ut i andra hand så är hyresgästen ändå skyldig inför hyresvärden att hyran blir betald och att de som finns i bostaden sköter sig. Uppstår problem kan det i förlängningen innebära att man förlorar sitt hyresavtal. Hyr man ändå ut så skulle vi rekomendera att ha dem inneboende.

Läs också Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Bostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.