Intern kritik mot Hyresgästföreningens förslag
Lagförslaget innebär att allmännyttans hyresledande roll försvinner och att hyror kan sättas i relation till vad privata hyresvärdar förhandlat fram. Innerstadsföreningarna är dock rädda för att detta förslag kan leda till avsevärt högre hyror i Stockholms innerstad och att människor kommer att drivas ifrån sina hem.
”Att föreslå att allmännyttan ska bli affärsmässig och drivas på marknadens villkor rimmar illa med en organisation vars främsta uppdrag är att tillvarata hyresgästernas intressen. Det finns ur hyresgästens perspektiv inga som helst skäl för att fastighetsägarna ska få större vinster och att kommunerna ska få ökade möjligheter att finansiera kommunal verksamhet med hjälp av oskäligt höga hyror.” skriver man i ett pressmeddelande.
Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen menar att förslaget inte bygger på att allmännyttan ska drivas på samma affärsmässiga grund som Michaël Kochs förslag.
– Kommunala bostadsbolag ska fortsättningsvis drivas utan vinstsyfte och ha en utdelningsbegränsning. Som jag ser det hade vi valet att sitta på läktaren och vänta på vad regeringen skulle göra, eller agera själva.
Är den här kritiken ett Stockholmsproblem menar du?
– Det förekommer ingen kritik förutom från de här föreningarna, men så brukar det vara. Det finns inga som har krävt att jag ska avgå så många gånger som Stockholms innerstadsföreningar har gjort. De har bildat sitt eget nätverk och befinner sig lite vid sidan av.
Att förslaget skulle vara utan förankring bland medlemmarna håller Barbro Engman inte med om.
– Vi har haft omfattande diskussioner och processer bland folk ute i regionerna. Nu när jag har varit ute och rest i landet har jag märkt att det finns en otrolig uppslutning kring det här förslaget.
Så rädslan för hyreshöjningar är helt obefogad?
– Så länge vi förhandlar kan man inte vara säker på någonting. Hyresförhandlingar är beroende av en massa olika faktorer, till exempel hur de ekonomiska förutsättningarna ser ut, eller hur duktiga våra förhandlarna är. Nu slipper vi förhoppningsvis att riksdagen reglerar hur, var och när hyran ska förhandlas.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.