IUT-kongressen: Var tredje deltagare är svensk

Nyheter På torsdagen inleder den internationella hyresgästunionen, IUT, sin artonde kongress i Prag. Av totalt 60 deltagare från hela världen är var tredje svensk. – Jag tycker inte att det är anmärkningsvärt att de här personerna åker, säger Jan Johnsson, kanslichef på Hyresgästföreningen.​

​Det har gått 362 år sedan svenskarna sist invaderade Prag och tog med sig Silverbibeln till Uppsala. I helgen är det dags igen.

När den internationella hyresgästunionen, IUT, håller kongress är var tredje deltagare svensk.
 
Utöver Hyresgästföreningens sjutton deltagare har halva sekretariatet kopplingar till svenska Hyresgästföreningen.
 
Det kan jämföras med länder som Finland, Australien, Japan och Italien som skickar en deltagare vardera. Tyskland, som har en stor nationell Hyresgästförening, skickar fyra personer.
Jan Johnsson är kanslichef på Hyresgästföreningens riksförbund.
 
– Sverige är det ledande och drivande landet inom IUT. Kansliet ligger i Sverige och vi är även det största bidragslandet. Så har det alltid varit och med det i åtanke tycker jag inte att det är anmärkningsvärt att de här personerna åker, säger han och fortsätter:
 
– En del av dem som åker tillhör styrelsen i IUT eller är där för att hjälpa kansliet med praktiska saker. Det är ännu ett sätt för oss att bidra till verksamheten.
 
Vem betalar för Hyresgästföreningens deltagare?
 
– Det gör respektive region eller riksförbundet. Men varje chef måste fråga sig om det är värt att just den här personen åker. Vi är ju väldigt sparsamma inom organisationen.
 
Hem & Hyras reporter Conny Pettersson kommer under helgen att rapportera på plats från kongressen i Prag.

Fakta: Fakta: IUT

International Union of Tenants, IUT, grundades år 1926 I Zürich, Schweiz med syfte att ta tillvara hyresgäster-nas intressen. Organisationen är partipolitiskt obunden.  IUT har 55 medlemsorganisationer i 45 länder. General-sekreterare är svensken Magnus Hammar. Läs mer på www.iut.nu

Fakta: Silverbibeln

Silverbibeln är Sveriges dyrbaraste bokskatt och en av världens mest berömda handskrifter. Den skrevs i Italien i början av 500-talet och hamnade på 1600-talet i Prag. När svenskarna stormade staden år 1648 togs bibeln som krigsbyte och införlivades sedan med drottning Kristinas bibliotek. Efter drottningens abdikation övergick den till en av hennes bibliotekarier, Isaac Vossius, som förde den till Holland. Därifrån köptes den av rikskanslern Magnus Gabriel De la Gardie, som 1669 skänkte den till Uppsala universitet. Där finns den än i dag.
Källa: Uppsala universitet

 

Läs också Hyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyran Droppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus" Kritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas internt Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl” Trots chockhöjningar: Hyresgästföreningen ska inte förhandla parkeringshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.