HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ja till ombyggnad – trots konsulthjälp

Lidingö Konsulter hjälpte inte. Hyresvärden John Mattson får bygga om lägenheterna på Barkassvägen på Lidingö trots hyresgästernas nej. Men hyresnämnden var inte enig.

Tretton hyresgäster på Barkassvägen 5-15 på Lidingö säger nej till ombyggnad i samband med stambyte. Därför gav i dag Hyresnämnden hyresvärden John Mattson tillstånd att bygga om. 

Att huset, som är byggt 1956, behöver nya stammar är alla överens om. Ny el och ombyggda badrum likaså. Däremot tycker hyresgästerna inte att köken behöver rivas ut. Fastigheten har, enligt hyresgästernas ombud, betydande antikvariska kvaliteter i bland annat kökssnickerier som bör behållas. En annan tvistefråga är handdukstorken. Genom att ta bort elementet i badrummet och installera elektrisk handdukstork får hyresgästen bära kostnaden för uppvärmningen i badrummet. 

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

– Vi har lagt fram en starkare bevisning, som visar att hyresvärden inte har beaktansvärda skäl och att det finns bättre lösningar, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Bevisningen bestod i två konsulter som vittnade inför hyresnämnden. Nio lägenheter har besiktigats och konsulternas utlåtande visar att det går att byta stammarna utan att riva köksinredningen. Dessutom är den föreslagna nya ventilationen, FTX eller mekanisk från och tilluft med värmeåtervinning, inte lämplig. Följden kan bli både kallras och mögelproblem, enligt dem.

Hyresvärden framför att det blir 30 procent dyrare att bevara snickerierna i köket. Man vill renovera alla 56 lägenheter på samma sätt och majoriteten av hyresgästerna har redan godkänt förbättringsarbetena.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

”En klok hyresvärd lyssnar på de boendes synpunkter om fastigheten” skriver hyresnämnden i sitt beslut, och fortsätter: ”Men vad gäller tekniska och fastighetsekonomiska bedömningar, så är det hyresvärden som bestämmer.”

– Vi tar intryck av alla synpunkter. Det är ett välgrundat beslut, som också leder till att fastigheten fungerar bra i framtiden, säger Siv Malmgren, vd på John Mattson.

Hur ser du på att hyresgästerna är oroliga för hyreshöjningar?
– Jag förstår det, det har stor påverkan på hushållsekonomin. Vi har fört många resonemang med hyresgästerna och haft möten. Hyran sätts utifrån standarden på fastigheten. Vi gör det som passar och det som tekniskt behövs i fastigheten. Och det som hyresgästerna efterfrågar, både de som bor här i dag och de som kommer att bo här många år framåt.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

En av ledamöterna i hyresnämnden är skiljaktig. Han anser att hyresgästernas intresse av att hålla tillbaka hyrorna är väl så tungt skäl som hyresvärden intresse av att genomföra åtgärderna. Ombyggnaden kan leda till att hyran höjs med 50 procent och det äventyrar hyresgästernas besittningsskydd – många kommer inte att ha råd att bo kvar.

Hyresnämndens beslut kan överklagas till hovrätten. 

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.