Annons

Jacobs värd satsar på larm hos alla sina hyresgäster

Ronneby Alla hyresgäster hos Måstad Fastighets AB i Ronneby har fått brand- och inbrottslarm i sina lägenheter. Hyresvärden står för notan.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Jacob Fridhagen slipper betala extra för lägenhetens larm, men hade annars varit beredd att lägga en 50-lapp extra i månaden för att få tillgång till uppkopplat brand- och inbrottsskydd.

Knappsatsen i hallen lyser upp när Jacob Fridhagen trycker på den. Om larmet skulle gå varskos leverantörens larmcentral.

– Då ringer de min mobil, säger Jacob. Och säger jag då att jag inte är hemma skickar de folk hit. Det är smidigt.

Läs ocksåVandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten"Hyresgästen Hans Nilsson fick påhälsning av Mia Schagerholm, uthyrare på Bengtsforshus, Diana Rörström, förtroendevald, Mia Kjellsson, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningen, Bachir Sulaiman, som jobbar med arbete- och integration, samt Olle Vister, fältsekreterare på Bengtsfors kommun.

Jacob Fridhagen bor hos Måstad Fastighets AB, som nyligen installerat uppkopplade brand- och inbrottslarm hos alla sina närmare 100 hyresgäster i Ronneby. Huvudsyftet är att förbättra brandskyddet, enligt fastighetsägare Fredrik Nilsson. Han tycker det är konstigt att larm ännu är ovanliga i hyreshus.

– Det är än viktigare där, i och med att man delar ansvaret med andra. Med tiden borde alla som bor i lägenhet ha den här förmånen, anser han.

I Ronneby står Måstad Fastighets AB för alla kostnader, de boende betalar inget extra för de nya larmen. Men om fastighetsägaren väljer att installera liknande larm i sina 200 lägenheter i Karlskrona måste hyresgästerna där sannolikt vara med och betala genom hyresavin.

Annons
Läs ocksåAlice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem"

– 75 kronor per lägenhet kanske kunde vara rimligt att få igenom, bedömer Fredrik Nilsson.

Jacob Fridhagen är glad åt det nya brandlarmet, men använder inbrottslarmet ganska sällan. Därför är han också tveksam till om larmpaketet vore värt att betala extra för.

– Det är inte så stor inbrottsrisk, säger han. Men visst, lite pengar kan det väl vara värt. Typ 50 spänn i månaden, inte mer.

Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Det är larmbolaget Securitas Direct Sverige AB som har ansvarat för installationerna i Ronneby. Bolaget har 225 000 kunder i landet, men har hittills aldrig varit med om att en hyresvärd väljer att sätta in larm åt alla sina hyresgäster.

Annons

– Att hela fastigheten kopplas upp mot en larmcentral är vad vi vet helt unikt, säger Bänkt Olsson på Securitas Direct.

Övergripande statistik saknas, men även branschorganisationerna Fastighetsägarna och Sabo bedömer att det är sällsynt att hela hyreshus förses med larm.

Fakta: Så här funkar larmen i Ronneby

I larmpaketet ingår ett brandlarm med två rökdetektorer och ett inbrottslarm som även fungerar som trygghetslarm vid hotfulla situationer.
Marklägenheter har försetts med rörelsedetektorer.
Larmen har simkort som är kopplade till GSM-nätet, men även batterier för att klara strömavbrott.

Läs också Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.