”Jag avhåller mig från vilda sifferspekulationer”
I förra veckan presenterades propositionen som från och med nästa år ska styra reglerna för hyressättningen. Bland annat ska de allmännyttiga bostadsbolagens hyror inte längre bestämma hyresnivån för de privata lägenheterna. I stället ska hyrorna för samtliga lägenheter förhandlas fram mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen.
Annons
Regeringen kommer inte att ta bort det så kallade påtaglighetsrekvisitet, vilket innebär att en privatägd hyresrätt kan få ha upp till fem procent högre hyra än en likvärdig kommunalt ägd lägenhet. Kritiker, däribland Hyresgästföreningen, ser en risk i att i och med att regeln behålls kan det ge spiraleffekter som gör att hyrorna kan höjas med fem procent per år.
– Vi är mycket kritiska till att regeringen inte föreslår att det så kallade påtaglighetsrekvisitet tas bort nu. Det ger fastighetsägarna möjlighet att saxa upp hyrorna och är en rest av den gamla lagstiftningen, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.
Nu spekuleras det i vilken betydelse detta får. I senaste numret av tidningen Bofast gjordes en uträkning som visar att hyrorna kan komma att höjas med 41 procent på fyra år. Margareta Friman-Scharin, ordförande i Nätverket för hyresgästernas boendetrygghet, som organiserar ett hundratal hyresgäster i Stockholms innerstad, räknar med att Stockholmshyrorna höjs med mellan 50 och 70 procent på fem år.
Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm, vill inte spekulera i hur höga hyreshöjningarna kan bli.
– Jag avhåller mig från den typen av vilda sifferspekulationer.
Att allmännyttan inte längre ska bestämma hyrorna för de privata lägenheterna kräver att föreningen blir bättre på att förhandla med privatvärdarna – och se till så att de levererar det hyresgästerna efterfrågar, menar Terje Gunnarson.
Margareta Friman-Scharin menar att Hyresgästföreningen har dålig koll på de privata hyrorna. Det blir lätt för fastighetsägarna att hitta privata hus med höga hyror, som de kommer att använda som jämförelsematerial för att få upp hyrorna för alla lägenheter, menar hon.
Terje Gunnarson bemöter kritiken:
–De senaste åren har vi lagt ner ett stort arbete på att få in privathyrorna i våra databaser. Vi har bättre koll än någonsin, men vi kan bli ännu bättre.
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.